Mae-ling Lokko: Grounds for Return

  • Tentoonstelling
Hoe herstellen we onze relatie met de aarde? Mae-ling Lokko stelt in haar eerste Europese soloshow alternatieven voor.

Wat als je tijdens de productie van voedsel en bouwmaterialen iets teruggeeft aan de bodem en de gemeenschap? Neem bijvoorbeeld de Ghanese kokosnoot. Iedereen wilt kokosnoten, maar niet de schil. Wat als je die herleidt tot kokosgruis en vezels die op hun beurt als bodemverbeteraar kunnen werken? Zo upcycle je afval en creëer je ook een rijkere landbouwgrond. Die ondergrondse kringloopsystemen komen door heel de expo in Z33 terug. Naast kokosnoot, werkt Lokko met mycelium (het netwerk van alle draden van een schimmel) en zet ze beide afvalstoffen om tot bouwmaterialen zoals wand- en vloerpanelen. Het zijn allemaal voorbeelden van circulaire landbouw en architectuur, afgestemd op natuurlijke cycli van groei en verval.

Het parcours van de tentoonstelling voelt als een zintuiglijke reis. Het volgt de cyclus waarin gewassen en schimmels het leven herstellen van het land en de gemeenschap. De titel refereert aan de iconische Door(s) of No Return van voormalige slavenforten. De poorten symboliseren de export van grondstoffen en het vertrek van tot slaafgemaakte personen uit West-Afrika. Lokko herinterpreteert deze poorten in een installatie die een terugkeer naar Afrikaanse bodem verbeeldt.

Grounds for Return bestaat uit een reeks nieuwe installaties op maat van Z33, een muurtekening ontworpen met Nana Afua Pierre Haynes en een tafelinstallatie ontwikkeld tijdens de eerste residentie bij de Ghanese kunstenaar El Anatsui in Accra, en ontworpen in samenwerking met de culinaire kunstenaar en chef-kok Selassie Atadika.

Curatoren: Silvia Franceschini, Tim Roerig, Heleen Van Loon
Lees meer

Wanneer

tot

open op:

  • Maandag van 11:00 tot 18:00
  • Woensdag van 11:00 tot 18:00
  • Donderdag van 11:00 tot 18:00
  • Vrijdag van 11:00 tot 18:00
  • Zaterdag van 10:00 tot 18:00
  • Zondag van 10:00 tot 18:00

Waar

Z33
Bonnefantenstraat 1
3500 Hasselt

Prijs

Basistarief: € 10
Korting: € 5
- 26 jaar: gratis

Reservaties

Organisator

Z33
Mae-ling Lokko: Grounds for Return
Deel deze pagina:

Sommige activiteiten zijn mogelijk geannuleerd door de coronacrisis. Check voor de zekerheid even de site van de organisatie.