Lezing: 'Placidus Tempels, Hasseltse pater, psycholoog in Congo en schrijver van de ‘Bantoe-filosofie’' door Monique Cox en Jean Nicolaï

  • Lezing of congres
De Hasseltse pater-minderbroeder Placidus (Frans) Tempels wordt geboren in 1906. In 1933 vertrekt hij als missionaris naar Belgisch Congo. Zijn werkgebied ligt in Katanga, de Oostelijke mijnstreek van Congo, waar de Bantoes leven. Door zijn missiewerk verwerft hij een rijk inzicht in de plaatselijke bevolking en haar denkwereld. En hij begint vurig te pleiten voor een radicale verandering in de traditionele koloniale benadering van de Afrikaan en zijn cultuur.
Zijn boek ‘Bantoe-filosofie’ is binnen de Afrikaanse koloniale context één van de eerste systematische pleidooien voor een beter begrip en respect voor de gebruiken en waarden van autochtone volkeren.
Jean Nicolaï laat ons kennismaken met de jeugd en de innemende persoonlijkheid van de pater, Monique Cox belicht zijn missionarisperiode, de inhoud en de betekenis van zijn werk ‘Bantoe-filosofie’.

Het Stadsmus onderzoekt, samen met experten en kenners, zijn collectie. Maak om de drie maanden kennis met de interessante resultaten tijdens de lezingenreeks KEIK - Kunst en Erfgoed in de Kijker.
Lees meer

Wanneer

tot

Waar

Het Stadsmus
Guido Gezellestraat 2
3500 Hasselt

Prijs

Basistarief: gratis

Leeftijd

18+

Contact

hetstadsmus@hasselt.be

Organisator

Het Stadsmus (Beiaardtoren Hasselt)
Lezing: 'Placidus Tempels, Hasseltse pater, psycholoog in Congo en schrijver van de ‘Bantoe-filosofie’' door Monique Cox en Jean Nicolaï
Deel deze pagina:

Sommige activiteiten zijn mogelijk geannuleerd door de coronacrisis. Check voor de zekerheid even de site van de organisatie.