Lezing: Placidus Tempels, Hasseltse pater-missionaris in Congo en schrijver van de Bantoe-filosofie door Monique Cox en Jean Nicolaï

  • Lezing of congres
  • Erfgoed
De Hasseltse pater-minderbroeder Placidus (Frans) Tempels wordt geboren in 1906. In 1933 vertrekt hij als missionaris naar Belgisch Congo. Zijn werkgebied ligt in Katanga, de Oostelijke mijnstreek van Congo, waar de Bantoes leven. Door zijn missiewerk verwerft hij een rijk inzicht in de plaatselijke bevolking en hun denkwereld. En hij begint vurig te pleiten voor een radicale verandering in de traditionele koloniale benadering van de Afrikaan en zijn cultuur.
Zijn boek ‘Bantoe-filosofie’ is binnen de Afrikaanse koloniale context één van de eerste systematische pleidooien voor een beter begrip en respect voor de gebruiken en waarden van autochtone volkeren.
Jean Nicolaï laat ons kennismaken met de jeugd en de innemende persoonlijkheid van de pater, Monique Cox belicht zijn missionarisperiode, de inhoud en de betekenis van zijn werk ‘Bantoe-filosofie’.

Deze lezing is een onderdeel van de lezingenreeks KEIK: Kunst en Erfgoed in de Kijker.
Lees meer

Wanneer

  • zaterdag 11 december 2021 van 15:00 tot 17:00

Waar

Het Stadsmus
Guido Gezellestraat 2
3500 Hasselt

Prijs

Basistarief: gratis

Leeftijd

18+

Reservaties

Contact

hetstadsmus@hasselt.be
011 23 98 90

Organisator

Het Stadsmus
Lezing: Placidus Tempels, Hasseltse pater-missionaris in Congo en schrijver van de Bantoe-filosofie door Monique Cox en Jean Nicolaï
Deel deze pagina:

Sommige activiteiten zijn mogelijk geannuleerd door de coronacrisis. Check voor de zekerheid even de site van de organisatie.