Lezing: Mater Salvatoris Hasselt of de Salvator verpleegstersschool door Gerda Broeckmans

  • Lezing of congres
  • Erfgoed
In Hasselt was er sinds het midden van de 19de eeuw wel een school voor vroedvrouwen, maar voor een officieel erkende opleiding tot verpleegkundige moest je naar Antwerpen, Brussel of Luik. Statistieken uit het eerste kwart van de twintigste eeuw noemen onze provincie ‘achtergesteld’ op het vlak van opleidingen in de verpleegkunde. De zusters van de in 1924 geopende Salvatorkliniek brachten hier verandering in. De geschiedenis van het ziekenhuis en de verpleegsterschool zijn dan ook nauw met mekaar verweven en maken een onmiskenbaar deel uit van het Hasseltse erfgoed.

Mater Salvatoris Hasselt is, ondanks haar relatief korte bestaan van 65 jaar, een authentiek deel van de Hasseltse geschiedenis dat zeker even een plaats onder de schijnwerpers verdient. Daarom vertelt Gerda Broeckmans je tijdens deze lezing meer over hoe het ziekenhuis en de school in Hasselt terechtkwamen, hoe de accommodatie eruitzag, hoe de dagelijkse gang van zaken eruitzag en welke kerkelijke en politieke invloeden een rol speelden.

Deze lezing kadert in de lezingenreek KEIK: kunst en erfgoed in de kijker.
Lees meer

Wanneer

  • zaterdag 9 april 2022 van 15:00 tot 17:00

Waar

Het Stadsmus
Guido Gezellestraat 2
3500 Hasselt

Prijs

Basistarief: gratis

Leeftijd

18+

Contact

hetstadsmus@hasselt.be
011 23 98 90

Organisator

Het Stadsmus (Beiaardtoren Hasselt)
Lezing: Mater Salvatoris Hasselt of de Salvator verpleegstersschool door Gerda Broeckmans
Deel deze pagina:

Sommige activiteiten zijn mogelijk geannuleerd door de coronacrisis. Check voor de zekerheid even de site van de organisatie.