Inspiratietuinen Abdijsite Herkenrode

  • Natuurgebied of park
De inspiratietuinen, twee hectare groot, kan je nog het best omschrijven als een hedendaags kruidenpark. Verwacht dus geen abdijtuin of een reproductie ervan. Centraal in de tuinen staat het verhaal van de kruiden en hoe mensen van alle tijden en culturen die tot op vandaag gebruikt hebben en gebruiken.

De kruidentuin bestaat uit twee grote delen: de hortus officinalis en de campus officinalis. In beide tuinen staan telkens ongeveer 250 verschillende kruiden en kruidachtige planten. Het geheel wordt omgeven door grachten, die aan de binnenzijde afgeboord zijn met een berm van graskussens. Je kunt er niet alleen de mooie tuinen, maar ook de indrukwekkende omgeving bewonderen.

Hortus Officinalis

De hortus officinalis bestaat uit twaalf afzonderlijke tuinkamers, de leertuinen. De families van geneeskrachtige planten zijn alfabetisch verdeeld over deze twaalf kamers. Via openingen in een lange, met haagbeuk overwelfde wandelgang van bijna 200 meter wandel je van kamer tot kamer. Elke kamer heeft haar eigen kenmerkende structuur met wandelpaden in kleischelpenkalk, grind of grindgazon, natuursteen of klinkers. Waterbekkens en fonteinen brengen je helemaal tot rust.

Campus Officinalis

Het tweede deel van de tuin bestaat uit de campus officinalis, de gebruikstuinen. Hier staan de planten steeds gegroepeerd volgens gebruik: verfkruiden, groenten, keukenkruiden, ...
Bij de gebruikstuinen zijn informatiekiosken opgesteld. Zij belichten de historische achtergrond en leggen de link tussen kruiden en het religieus gedachtegoed. Ze doen je nadenken over hedendaagse ideeën in verband met kruiden en welzijn.
Lees meer

Wanneer

Altijd open

Waar

Abdijsite Herkenrode
Herkenrodeabdij 4
3511 Kuringen (Hasselt)

Prijs

Basistarief: € 4

Contact

+32(0)11 23 96 70

Organisator

Abdijsite Herkenrode vzw

Links

http://www.abdijsiteherkenrode.be
Inspiratietuinen Abdijsite Herkenrode
Deel deze pagina:

Sommige activiteiten zijn mogelijk geannuleerd door de coronacrisis. Check voor de zekerheid even de site van de organisatie.