Het Congolese dagboek van Louis Stappers: De reis van een Hasseltse bioloog naar het Mwero- en Tanganyikameer

  • Tentoonstelling
De Hasseltse wetenschapper Louis Stappers (1883-1916) had een korte maar rijk gevulde carrière als arts en bioloog. Hij reisde mee met Adrien de Gerlache naar de Karazee (1907) en vertrok in 1911 naar Belgisch Congo.
In opdracht van de Belgische overheid maakte hij een studie van het water en de vissen van het Mwero- en het Tanganyikameer. Honderden specimens stuurde hij terug naar het Afrikamuseum in Tervuren; ze liggen mee aan de basis van wat vandaag de grootste verzameling Afrikaanse zoet- en brakwatervissen ter wereld is. Louis Stappers en zijn team peilden ook als eersten de diepte van het Mwero- en het Tanganyikameer – het op één na diepste meer ter wereld.
Dankzij een dagboek en twee fotobundels, samengesteld door Stappers zelf en bewaard in de erfgoedcollectie van Bibliotheek Hasselt Limburg, is nu voor het eerst de reisroute van Louis Stappers gereconstrueerd. Anekdotes over krokodillen en kapiteins, successen en teleurstellingen tijdens de missie, … het archief van Louis Stappers geeft een persoonlijke inkijk in de wetenschappelijke missie en het leven in Congo vlak voor de Eerste Wereldoorlog.
Het dagboek vertelt over zijn ervaringen, de foto’s geven een beeld van Congo anno 1911. Het geheel vormt een persoonlijk verslag van een Hasselaar die meer dan honderd jaar geleden op een scharnierpunt van de Belgisch Congolese geschiedenis op onderzoek trekt.

Wanneer

tot

open op:

  • Maandag van 10:00 tot 19:00
  • Dinsdag van 10:00 tot 19:00
  • Woensdag van 10:00 tot 19:00
  • Donderdag van 10:00 tot 19:00
  • Vrijdag van 10:00 tot 19:00
  • Zaterdag van 10:00 tot 17:00

Waar

Bibliotheek Hasselt Limburg vestiging Dusart
Martelarenlaan 17
3500 Hasselt

Prijs

Basistarief: gratis

Organisator

Bibliotheek Hasselt Limburg

Links

https://bibliotheek.hasselt.be/LouisStappers
Het Congolese dagboek van Louis Stappers: De reis van een Hasseltse bioloog naar het Mwero- en Tanganyikameer
Bacongo Limburg
Deel deze pagina:

Sommige activiteiten zijn mogelijk geannuleerd door de coronacrisis. Check voor de zekerheid even de site van de organisatie.