Expo: Straks gaat het jenever sneeuwen. De mooiste gedichten uit de Nederlandstalige literatuur

  • Tentoonstelling
Het is een publiek geheim dat jenever nogal eens soelaas bood aan dichters om de mooiste gedichten te schrijven. Maar wist je ook dat jenever zélf heel vaak het onderwerp was van poëtische hersenspinsels — zowel van grote als minder grote namen uit onze literatuur?

Dat is minder bekend.
Tot nu.

Het project Straks gaat het jenever sneeuwen — verwijzend naar de eerste regel van Winterlied van J. Bernlef — brengt hier verandering in.

Een bloemlezing bundelt oude en jonge ‘klare’-gedichten van de beste schrijvers uit de Nederlandstalige literatuur, volksliederen, light verse, limericks en zelfs internetvondsten. En niet te vergeten: anti-jenevergedichten, uit de tijd dat matigheidsbonden hevig tekeer gingen.

Poëtische installaties op zeven unieke locaties in Vlaanderen (en later Nederland) brengen een selectie jenevergedichten — op een creatieve en vaak interactieve manier — tot leven. Diverse activiteiten brengen zowel jenever- als poëzieliefhebbers in hogere lyrische sferen. Bovendien wordt de Hasseltse Witte Nonnenstraat tijdelijk een poëziestraat.

De expo loopt, afhankelijk van de locatie, van 25 september tot minstens 3 januari 2021. In het voorjaar van 2021 reist de expo verder naar het Nationaal Jenevermuseum Schiedam (Nederland).

Alle locaties, behalve het Jenevermuseum, zijn gratis toegankelijk. Voor tarieven en openingsuren: www.jenevermuseum.be · bibliotheek.hasselt.be · www.boekhandelgrim.be · www.detijdhervonden.be · www.devagant.be · www.grootvleeshuis.be · www.poeziecentrum.be
Check voor je bezoek aan één of meerdere locaties zeker de respectievelijke websites in verband met de vereiste corona-maatregelen.

Dit poëzieproject werd gerealiseerd met de steun van de Vlaamse Gemeenschap.
Lees meer

Wanneer

tot

open op:

  • Dinsdag van 10:00 tot 17:00
  • Woensdag van 10:00 tot 17:00
  • Donderdag van 10:00 tot 17:00
  • Vrijdag van 10:00 tot 17:00
  • Zaterdag van 10:00 tot 17:00
  • Zondag van 10:00 tot 17:00

Waar

Jenevermuseum
Witte Nonnenstraat 19
3500 Hasselt

Prijs

Basistarief: € 7
Kansentarief voor UiTPAS Hasselt: € 1,4

Leeftijd

18+

Reservaties

Contact

jenevermuseum@hasselt.be
011 23 98 60

Organisator

Jenevermuseum

Links

https://www.straksgaathetjeneversneeuwen.com/
Expo: Straks gaat het jenever sneeuwen. De mooiste gedichten uit de Nederlandstalige literatuur
Deel deze pagina:

Sommige activiteiten zijn mogelijk geannuleerd door de coronacrisis. Check voor de zekerheid even de site van de organisatie.