De Steen. Een monoloog

  • Theatervoorstelling
  • Tekst- en muziektheater
“Van een meisjeshart licht en hoopvol naar een vrouwenhart zo zwaar als steen en vol opgehoopte troosteloosheid.” ‘De Steen’ is een beklijvende monoloog van actrice Layla Önlen, gebaseerd op het levensverhaal van de Genkse Muhabbet Ünal.
In november 1978 verlaat Muhabbet haar Turkse geboortestad Kayseri voor een nieuw leven met haar man in Waterschei, op een steenworp van de koolmijn. Maar in de cité waait de koude wind van heimwee en ruist een mijnregen van vuil stof…
Ze struikelt in een samenleving die ze niet kent, terwijl ze stapstenen zoekt om haar kinderen over dat grillige levenspad te loodsen. Genk en Kayseri blijken tegelijk heinde en ver. En uiteindelijk weet Muhabbet: een steen is zwaar waar hij ligt.

Het verhaal ‘De Steen’ is in 2013 opgetekend door Karin Wens in de bundel VertelGenkVertel (© Stichting Kunstboek), samengesteld door auteur Stefan Brijs en geïllustreerd door kunstenaar Koenraad Tinel.
Met de monoloog tillen Layla en regisseur Hüseyin Umaysiz een migratieverhaal op tot een universele queeste van mensen, vreemd en vertrouwd, op zoek naar een warme plek. De Steen is een emotioneel en confronterend sleutelverhaal over afscheid en heimwee, over eenzaamheid en verlangen, over verwachten en overleven, over rauwe realiteit en reddende kracht.

Layla Önlen (° 1978, Neerpelt) heeft Turks-Arabische
roots, wat haar performance puur en authentiek
maakt, zodat die zindert in elke vezel van haar lijf en
uiteindelijk ook onder de huid van de toeschouwers
kruipt. De scenografie van de Koerdisch-Brusselse
regisseur Hüseyin Umaysiz (Theater Antract) vat
wonderwel de ziel van de voorstelling.

Het verhaal van ‘De Steen’ wordt afgetrapt in ons Vrijzinnig Punt, waarna we samen stap voor stap en steen voor steen op pad gaan in de omgeving.

Na de ontmoeting wordt vrijblijvend een 3 gangen menu aangeboden aan € 17,50.

Zowel voor deelname aan de monoloog als aan de lunch is inschrijving vereist. Als je met meerdere personen komt, schrijf je in per bubbel (afhankelijk van de geldende maatregelen). De zaalindeling wordt hierop aangepast.

Let op: beperkt aantal plaatsen beschikbaar!
Lees meer

Wanneer

tot

Waar

Vrijzinnig Punt
A. Rodenbachstraat 18
3500 Hasselt

Prijs

Basistarief: gratis

Reservaties

De Steen. Een monoloog
Deel deze pagina:

Sommige activiteiten zijn mogelijk geannuleerd door de coronacrisis. Check voor de zekerheid even de site van de organisatie.