CURE (the work) - Sam Lewitt

  • Tentoonstelling
18 december 2014. Het is een zwarte dag in de Limburgse geschiedenis. Ford Genk sluit de deuren met meer dan 4000 werknemers die op straat staan. Het litteken van wat vroeger was, wordt sinds augustus 2017 uitgewist. Toen startte de sloop van de gebouwen op de voormalige Fordsite. De Amerikaanse kunstenaar Sam Lewitt herwerkt deze economische verandering in zijn tentoonstelling CURE (the Work). Hij zet een nieuwe productielijn voor bouwstenen op in Z33 met elementen van de gesloopte fabriek en grond van de Fordsite in Genk. Op die manier wordt industriële productie nu artistieke productie.

De wereldwijde verspreiding van goederen en kapitaal staat al langer centraal in het werk van Sam Lewitt. Met CURE (the Work) transformeert hij Z33 in een productieplek waar grond van Ford Genk wordt herwerkt tot bouwstenen. De verschillende fases van het productieproces – het samendrukken, uitharden en stapelen - worden gescheiden door deuren en dekzeilen van de voormalige fabriek. Is het kunstwerk een activiteit of een product? Die vraag wordt opgeroepen met deze gefaseerde manier van presenteren. Het werk lijkt zo een spiegel van de huidige economie, waar uitbesteding en decentralisatie van productie schering en inslag is.

In CURE (the Work) verbindt één item verschillende productiesites met Z33: de handmatige steenmachines. Deze draagbare DIY-machine is ooit ontworpen voor de bouw van woningen in ontwikkelingslanden. Lokale grond kon op die manier onmiddellijk ingezet worden voor huizen en de aanleg van wegen. Later werd het doe-het-zelf hulpmiddel ook omarmd door kleine zelfvoorzienende ecologische woonvormen. In deze tentoonstelling verwerkt het toestel grond van de Fordsite.

Curator: Tim Roerig
Lees meer

Wanneer

tot

Waar

Z33
Bonnefantenstraat 1
3500 Hasselt

Prijs

Basistarief: € 8
Kortingtarief (personen met een beperking / UiTpas Hasselt / groepen vanaf 8 personen): € 4
- 26 jaar: gratis
museumpassmusées: gratis

Contact

011 29 59 60

Organisator

Z33

Links

http://www.z33.be
CURE (the work) - Sam Lewitt
Deel deze pagina:

Sommige activiteiten zijn mogelijk geannuleerd door de coronacrisis. Check voor de zekerheid even de site van de organisatie.