Heb je een vraag op vlak van opvoeding, gezondheid en ontwikkeling van je kind? Huis van het Kind helpt je graag verder.

Activiteiten en aanbod

Infoavonden, lezingen en workshops

Wij organiseren In het Huis van het Kind (Maastrichterstraat 96) infoavonden en lezingen op vlak van opvoeding, gezondheid en ontwikkeling van kleine of grote kinderen, én ook workshops voor jong en oud. Een boeiend programma dus.

Interesse? Je bent van harte welkom. Schrijf je wel nog even in?
Opgelet! Het aantal plaatsen is beperkt. Onze medewerkers sturen je daarom nog een bevestigingsmail om je laten weten of je wel/niet ingeschreven bent. Hou je mailbox dus zeker in de gaten.  

 
2. Vormingsreeks: 'ouders in spe'
Dinsdag 12 oktober | Dinsdag 26 oktober | Dinsdag 9 november | Dinsdag 23 november, van 19:30 uur tot 21:30 uur.
Waar? Huis van het Kind Hasselt, Maastrichterstraat 96c, 3500 Hasselt.

UITGESTELD NAAR VOORJAAR 2022

Door netwerkpartners van het Huis van het Kind Hasselt


Ben je zwanger of verwacht je een kindje? Dan ben je welkom - met of zonder partner - in deze interactieve vormingsreeks.
Samen met een professional gaan we aan de slag rond volgende thema's:
  • Sessie 1: kennismaking Huis van het Kind + administratie voor de bevalling

Als ouder kom je tijdens de zwangerschap voor heel wat vragen te staan: wat betekent ouderschap, bij wie kan ik met mijn vragen en zorgen terecht, welke administratieve formaliteiten moet ik in orde brengen en wie kan mij daarbij helpen? Tijdens deze sessie maak je kennis met het Huis van het Kind Hasselt en organisaties waarbij je terecht kan met je grote en kleine vragen rond ouderschap. Daarnaast staan we stil bij de administratieve zaken die je in orde moet brengen voor de bevalling.

  • Sessie 2: interactief spel borstvoeding

Aan de hand van een interactief spel leer je alles over borstvoeding. Weet je (nog) niet of je borstvoeding wil geven? In deze sessie krijg je onder begeleiding van een vroedvrouw alle nodige info voor de start van je borstvoedingsavontuur.

  • Sessie 3: administratie rond de geboorte + zwangerschapsyoga (meebrengen: matje, handdoek of deken)

In deze sessie staan we stil bij de administratieve zaken die je in orde moet brengen rond de geboorte van je kindje. Daarna krijg je de kans om (individueel of samen met je partner) enkele relaxatieoefeningen uit te proberen tijdens een les zwangerschapsyoga.

  • Sessie 4: eerste hulp bij kleine ongevallen met je baby

Een ongelukje kan snel gebeuren! Tijdens deze workshop gaan we interactief aan de slag rond de eerste zorgen bij kleine ongevallen met je baby.

Opgelet! Je kan enkel inschrijven voor de hele reeks.

3. Vormingsreeks 'peuterpraat'
Dinsdag 19 oktober | Dinsdag 16 november | Dinsdag 30 november | Dinsdag 14 december, van 19:30 uur tot 21:30 uur.
Waar? Huis van het Kind Hasselt, Maastrichterstraat 96c, 3500 Hasselt.

Door netwerkpartners van het Huis van het Kind Hasselt

UITGESTELD NAAR VOORJAAR 2022

Ben je ouder van een peuter? Dan ben je welkom - met of zonder partner - in deze interactieve vormingsreeks.
Samen met een professional gaan we aan de slag rond verschillende thema's:

  • Sessie 1: Wat is typisch aan de peuterleeftijd?

​​​​​​​Wat is typisch aan de peuterleeftijd? Welke ontwikkelingen maakt je kindje door in de overgang van baby naar peuter? In deze startsessie gaan we samen met een professional in gesprek over eigen ervaringen, delen praktische tips voor het stimuleren van de ontwikkeling van je peuter, en wisselen uit over hoe je als ouder kan omgaan met die pittige peuterperiode!

  • Sessie 2, 3 en 4: Geef bij inschrijving aan welke thema's jij boeiend vindt. Aan de hand van de interesses van de deelnemers, geven we het verdere programma vorm.

Er valt veel te vertellen over de boeiende peuterperiode. Daarom gaan we verder samen verdiepen op basis van wat jullie bezig houdt. Bij inschrijving geef je aan welke thema’s jij interessant vindt. Aan de hand van de keuzes van de deelnemers, geven wij het verdere programma van de reeks vorm. Je mag je verwachten aan recente inzichten en veel ruimte voor interactie.

 

Loket Groeipakket

Het Groeipakket is het geheel van gezinsbijslagen (de vroegere kinderbijslag) en andere financiële tegemoetkomingen die de Vlaamse overheid voorziet op maat van elk kind in elk gezin.Het geeft gezinnen maximaal de kans elk kind te laten groeien en zich zo volledig mogelijk te ontplooien. Bovendien biedt het gezinnen ondersteuning bij de kosten van de opvoeding van kinderen. Elk kind dat in Vlaanderen woont, krijgt sinds 1 januari 2019 een Groeipakket. Op de website van het Groeipakket vind je heel wat informatie https://www.groeipakket.be/.

Wil je liever persoonlijk advies?
Op woensdagnamiddag kan je tussen 13:00 uur en 16:00 uur terecht in Huis van het Kind Hasselt om jouw vraag of situatie te bespreken in verband met het groeipakket.

Opgelet: door het coronavirus is het loket Groeipakket gesloten. Neem contact op met huisvanhetkind@hasselt.be / 011 23 94 21 voor jouw vraag i.v.m. het groeipakket.
Vanaf woensdag 6 oktober 2021 is het Groeipakket weer aanwezig in het Huis van het Kind Hasselt.

Loket Kinderopvang

Heb je hulp nodig bij je zoektocht naar gepaste kinderopvang en weet je niet goed hoe er aan te beginnen? Surf dan naar www.kinderopvangwijzer.be. Hier vind je een overzicht van alle crèches, onthaalouders en buitenschoolse kinderopvangen in Hasselt.

Wil je liever persoonlijk advies?
Op maandagnamiddag kan je tussen 14:00 uur en 17:00 uur terecht in Huis van het Kind Hasselt. Je kan ook telefonisch je vraag stellen via 0486 58 69 40 op maandag, woensdag en vrijdag. Of stuur een e-mail naar loket.kinderopvang@hasselt.be.

Loket Opvoeding

Heb je een vraag over de opvoeding en/of ontwikkeling van je kind? Wil je graag uitwisselen over ouderschap en je aanpak in de opvoeding? Ben je bezorgd over het gedrag van je kind? Ben je op zoek naar een luisterend oor? Op woensdag- en vrijdagvoormiddag ben je tussen 9:00 uur en 13:00 uur welkom in Huis van het Kind Hasselt waar de medewerkers van de opvoedingswinkel je warm ontvangen.

Wil je liever persoonlijk advies?
Je kan een afspraak maken om jouw vraag of situatie individueel en discreet te bespreken. Een pedagogisch medewerker van de Opvoedingswinkel gaat samen met jou op zoek naar mogelijkheden die passen binnen jouw gezinssituatie.

We werken samen met Kind en Gezin voor gesprekken rond de leeftijd 0-3 jaar. Voor de gesprekken rond de leeftijd 12+ jaar werken we samen met het JAC (Jongeren Advies Centrum). Maak je afspraak via mail opvoedingswinkel@hasselt.be of via telefoon 011 21 14 17.

Inloopmoment vrije tijd

Ben je op zoek naar een sport- of cultuuractiviteit voor je kind? Hulp nodig bij het zoeken en het inschrijven voor activiteiten? Ben je op zoek naar algemene informatie rond vrije tijd? Op woensdagnamiddag kan je tussen 13:00 uur en 17:00 uur terecht in Huis van het Kind Hasselt met jouw vraag rond sport, cultuur en spel. Breng zeker ook je Uitpas mee of laat er eentje maken!
 

Contact