Aangifte huwelijk

Coronamaatregelen

 1. Kan ik mijn huwelijk verplaatsen? Ja, dat kan. Mail naar burgerlijkestand@hasselt.be met vermelding van: de oorspronkelijke huwelijksdatum en uur, jullie namen en rijksregisternummer en de vermelding of het gaat over een verplaatsing of over (tijdelijk) annuleren
 2. Gaat mijn huwelijk nog door? Ja, de huidige geplande (burgerlijke) huwelijken gaan nog steeds door, ook in deze corona-periode. Het enige verschil is dat ze doorgaan in een heel beperkt gezelschap en dat de social distancing zoveel mogelijk gerespecteerd moet worden.  Consulteer hiervoor steeds de regels van de federale overheid die op dat moment gelden via: https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/
 3. Kan ik een reserve datum prikken voor mijn huwelijk? Nee, dat gaat niet. Er kan enkel een nieuwe datum gereserveerd worden, als de oorspronkelijke datum definitief wordt geannuleerd. Een nieuwe datum vastleggen kan ten vroegste 1 jaar voor de huwelijksdatum. De aangifte van het huwelijk kan ten vroegste 6 maanden voor het huwelijk gebeuren en ten laatste 3 weken ervoor.

Wat

Heb je trouwplannen? Proficiat. Registreer jouw voornemen om te trouwen bij de dienst Burgerlijke stand. Zo blijf je perfect in regel met de wettelijke verplichtingen. De verschillen tussen trouwen of samenwonen ontdek je hier.

Hoe aangeven

Stap 1: Jij of je partner gaat persoonlijk naar de dienst Burgerlijke Stand om jullie dossier op te starten. Maak eerst een afspraak. Wij geven je uitleg over de procedure, het invulformulier en het volmachtformulier.

Stap 2: Tussen zes maanden en drie weken vóór jullie huwelijksdatum doe je de officiële aangifte van het huwelijk. Jullie kunnen dat samen doen of één van jullie, met een volmacht van de afwezige partner. Op het moment van de aangifte moet zeker één van jullie ingeschreven zijn in het Hasseltse bevolkings-, vreemdelingen- of wachtregister. Alle gevraagde documenten moeten op het moment van aangifte klaar liggen op de dienst Burgerlijke Stand. Daarom is het belangrijk dat je eerst de procedure komt opstarten (stap 1), zodat wij de tijd hebben om de nodige documenten te verzamelen.

Stap 3: Vanaf de vijftiende dag na de aangifte mag de Hasseltse ambtenaar jullie huwelijk voltrekken. Wacht je langer dan zes maanden na de aangifte? Dan moet je helemaal van voorafaan beginnen, met een nieuwe aanvraag.

 

Maak een afspraak: aangifte huwelijk

Maak een afspraak; aangifte huwelijk met buitenlandse documenten

Meebrengen

 • Een geldig identiteitsbewijs van beide partners.
 • De volmacht van je afwezige partner, als jij de aangifte alleen binnenbrengt.
 • Ben je niet in België geboren? Breng dan een voor eensluidend verklaard afschrift van je geboorteakte mee. Dat geldt voor beide partners. Ben je in België geboren of heb je een geboorteakte die in België overgeschreven is? Dan vraagt de dienst Burgerlijke Stand het afschrift zelf op.

Trouw je met iemand die niet ingeschreven is in het bevolkings- of vreemdelingenregister?
Dan heb je de volgende zaken nodig.

 • bewijs van nationaliteit en wetgeving – vraag het aan via je ambassade of consulaat.
 • bewijs dat je ongehuwd bent of dat je vorige huwelijk werd ontbonden of nietig verklaard.
 • afschrift van geboorteakte
 • bewijs van woonst:
  • inschrijving in het bevolkings-, vreemdelingen- of wachtregister
  • bewijs van de actuele verblijfplaats of de gewone verblijfplaats in België sinds meer dan drie maanden

Zijn de documenten opgesteld in een andere taal dan Nederlands? Laat ze vertalen door een beëdigd vertaler. En zorg ervoor dat ze juist gelegaliseerd zijn.

Huwelijksplechtigheid reserveren

Wanneer wil je trouwen?

 • op vrijdag in de namiddag
 • op zaterdag in de voormiddag

Geef jouw datum- en uurkeuze telefonisch door. Of kom langs bij de dienst Burgerlijke stand.
Opgelet: op 3 zaterdagen in 2021 kan je niet reserveren want dan is het Halfvasten (13/03), Jeneverfeesten (16/10) en de intrede Sint (6/11) aan het stadhuis.

 

Kostprijs

Je betaalt 50 euro voor de plechtigheid op zaterdag. De plechtigheid op vrijdag is gratis.

Stijlvol feliciteren

 • Duiven loslaten, rijst gooien en papiertjes strooien na een huwelijk wordt niet toegestaan, zowel binnen als buiten aan het stadhuis.
 • Strooien van gedroogde bloemblaadjes, blazen van bellen of andere milieuvriendelijke en veilige alternatieven mag wel.
 • Een receptie op het Groenplein is helaas niet mogelijk.

Trouwzaal bereiken

 • Je kan met maximum 5 voertuigen parkeren op het Groenplein. Je parkeerkaart is geldig van 10 minuten voor het huwelijkstijdstip tot 10 minuten na de ceremonie. (Bussen langer dan 10 meter zijn niet toegestaan in de binnenstad).
 • De trouwzaal bereik je op de dag van je huwelijk met de wagen het best via de paars gekleurde route. Met een vergunning mag je parkeren op het Groenplein. Om de binnenstad te verlaten, volg je het best de groene route. Klik voor een wegbeschrijving op één van de routes.
 • Ligging: Groenplein 1, 3500 Hasselt | GPS: Lombaardstraat, 3500 Hasselt
route huwelijk Groenplein

Contact