Wist je dat je heel wat zaken, 24 uur op 24 en 7 dagen op 7, makkelijk kan regelen via je Hasselt-app, computer of smartphone. Fysiek langskomen is dus vaak overbodig.

Aangifte adreswijziging (verhuis)

Verhuis naar of binnen Hasselt

Stap 1: aangeven
Maak een afspraak. Meld je nieuwe adres bij de dienst Bevolking in Hasselt. Dat kan pas vanaf het moment dat je ook echt op jouw nieuwe adres woont. Wacht niet te lang: de administratie moet binnen de 8 werkdagen na jouw verhuis in orde zijn. Dit kan snel, eenvoudig en 24 op 24 uur via ons online formulier.

Wil je liever langskomen bij de dienst Bevolking? Maak een afspraak. Eén meerderjarig lid van jouw gezin kan de aangifte voor alle leden van het gezin doen. Verzamel daarvoor de gegevens van elk gezinslid dat mee verhuist: naam, voornaam, geboortedatum, oud adres en nieuw adres.

Stap 2: vaststellen
Binnen de twee weken na je aangifte, komt de wijkagent ter plaatse vaststellen of je werkelijk op het opgegeven adres woont. Hij/zij geeft je een goedkeuring.

Stap 3: identiteitskaart aanpassen
Na de goedkeuring, maak je een afspraak met de dienst Bevolking. Dan voegen we je nieuwe adres toe op de chip van jouw identiteitskaart. Geraak jezelf niet tot in het stadhuis? Stuur dan iemand in jouw plaats. Een niet-ontvoogde minderjarige moet daarbij vergezeld zijn door een (pleeg)ouder.  Is je eID toch aan vervanging toe? Vraag dan meteen een nieuwe aan. Daarvoor moet je wél persoonlijk aanwezig zijn.

 

Kostprijs

Gratis

Meebrengen

  • identiteitskaarten – mét PIN- en PUKcodes van alle personen die mee verhuizen
  • eventueel één recente pasfoto volgens de wettelijke eisen om je nieuwe eID aan te vragen


Ook interessant voor jou

Wil je meer weten van je nieuwe wijk? Neem hier een kijkje:

Verhuis naar een andere stad in België

Verhuis je naar een andere Belgische stad of gemeente? Volg dan de inschrijvingsprocedure van jouw nieuwe woonplaats. Daarna krijgt de Stad Hasselt automatisch een melding van je verhuis. Je hoeft verder niets meer te doen. We wensen je veel plezier op die nieuwe woonplek!

Verhuis naar het buitenland

Maak een afspraak en kom persoonlijk langs bij de dienst Bevolking – het liefst twee dagen voor of uiterlijk de dag voor je vertrek. Want eens uitgeschreven in het bevolkingsregister is het moeilijker om nog officiële verrichtingen te doen. Op de chip van jouw eID melden we je vertrek. Ga met het document dat we je meegeven naar het gemeentehuis, de ambassade of het consulaat van je nieuwe woonplaats. Zij vermelden jouw nieuwe adres op de chip. Zo blijft je elektronische identiteitskaart geldig in het buitenland.

Geldt de adreswijziging voor je hele gezin? Dan volstaat het dat één meerderjarige van het gezin de aangifte doet. De verhuismelding voor een minderjarige kan alleen door een (pleeg)ouder.

Kostprijs

Gratis

Meebrengen

  • eID met PIN- en PUKcodes
  • nieuwe adres in het buitenland

Vlamingen in de wereld (VIW)
De stichting ‘Vlamingen in de wereld (VIW)’ verenigt Vlamingen in het buitenland. Het netwerk helpt je met praktische oplossingen voor sociale zekerheid, onderwijs en contacten met landgenoten ter plaatse of … met jouw thuisland.

Uitzonderingen: tijdelijke afwezigheid of referentieadres

Ben je tijdelijk afwezig (minder dan 1 jaar) of langer omwille van een opname in het rusthuis, gevangenis, militaire oefening, beroepsredenen, studenten...

Verblijf je in België maar is het niet je hoofdverblijfplaats? Dan kan je je laten inschrijven in het bevolkingsregister met een referentieadres. Een referentieadres is een adres van een natuurlijk persoon of een rechtspersoon (bijv. OCMW) waarop, met de toestemming van laatstgenoemde, iemand zonder verblijfplaats is ingeschreven.

Maak een afspraak en kom persoonlijk langs bij de dienst Bevolking. Bel of mail op voorhand om te weten welke documenten je moet meebrengen.

Contact