Ontdek het programma 2021

1- Arturo Gallery

Arturo Gallery © SPRNG
Expo |

SPRNGs werk wordt bewoond door fictieve, androgyne persona (soms van kinderlijke naïviteit) die een primaire universele vorm van menselijkheid belichamen. De avonturen op papier en doek in mixed media in de expo +HEY [works from the second floor] lijken luchtig maar altijd fragiel en verstild. Ingetogen of… in een freeze? In aanwezigheid van de kunstenaar.

Doorlopend van 18u -23u

Locatie
ARTURO GALLERY
Meldertstraat 28

Meer info
arturo-gallery.com

2 - Atelier Bart Deglin

Bart Deglin
Open atelier |

Bart Deglin stelt tijdens Kunstennacht zijn atelier open voor publiek, net als bij de voorbije edities vraagt hij de bezoekers iets te tekenen/schrijven, het resultaat hiervan integreert hij in een nieuw werk.

Doorlopend van 18u – 23u

Locatie
Atelier Bart Deglin
Torenstraat 1

Meer info
www.bartdeglin.be

3 - Atelier Danny Vliegen

3 - Atelier Danny Vliegen
Expo + Open Atelier |

‘What's in your head’ is een minitentoonstelling van een 10tal pentekeningen, waarin gedachten worden omgezet in arceringen, en abstractie het overneemt van het figuratieve.

Doorlopend van 18u -23u

Locatie
Atelier Danny Vliegen
Boomkensstraat 7

Meer info
www.dannyvliegen.com

4 - Atelier Freddy Schoofs

4 Atelier Freddy Schoofs
Expo |
Freddy Schoofs
@Atelier Freddy Schoofs

Het atelier van Freddy Schoofs blijft dit jaar GESLOTEN, maar je kan zijn werken wel bewonderen in de etalages van zijn pop-upstore (Maastrichterstraat 13), de etalage van hotel ‘het Menneke’ (Maastrichterstraat 48), het Rariteitenkabinet (Maastrichterstraat 104) en in de ramen van zijn eigen atelier (De Gerlachestraat 5). Freddy over zijn werk: “Mijn werk wil over de stilte en het onuitsprekelijke gaan. Dit alles in een intense minimalistische stijl. De emoties van de moderne mens. Het is niet de mens die ik wil schilderen, wel het mensbeeld. Mijn kunstenaarschap is in geen geval een keuze, wat ik doe is wat ik ben. Ik wil traditioneel zijn maar niet conventioneel.”

Doorlopend van 18u – 23u

Locatie
Atelier Freddy Schoofs
de Gerlachestraat 5

Meer info
www.freddyschoofs.com

5 - Atelier Gelatine Site

5 - Atelier Gelatine Site
Expo + Open atelier |

Tekenkunst, beeldhouwkunst en schilderkunst in al zijn puurheid. Sabine Maes opent haar atelier waar ook werk van Frieda Bollen en Luc Gielis wordt tentoongesteld. In Sabine haar werk primeert een specifieke schriftuur en lijnvoering. Het is de rode draad doorheen haar werk. Zowel in tekeningen, beeldhouwwerken en schilderijen is dit duidelijk zichtbaar. Voor Frieda zijn beeldhouwen en schilderen op de eerste plaats gesprekken met haarzelf, maar ook met haar omgeving, met de maatschappij - een poging om uit te drukken wat haar beweegt, wat raakt, wat haar angstig maakt, en wat ze bewondert. Luc probeert elk materiaal en elke textuur tot leven brengen in zijn werken, en een spanningsveld tussen figuratieve en abstracte kunst op te zoeken. De gecomponeerde gelaagdheden creëren een mentale ruimte met doorkijk, dimensies en dieptes, met daarbinnen evenveel ruis en obstructies.

Doorlopend van 18u – 23u

Locatie
Atelier Gelatine Site
Armand Hertzstraat 35

Meer info
www.sabinemaes.be

6 - Atelier Herman Maes

6 Atelier Herman Maes
Expo |

Herman Maes (Congo, 1959) is beeldend kunstenaar, curator en kunstverzamelaar. In zijn huis plaatst hij alle mogelijke kunstvormen naast en tegenover elkaar, van historische avant-garde tot actuele kunst. Zo is zijn huiselijke omgeving voortdurend in verandering. Tijdens de kunstennacht stelt Maes zijn huis open voor het publiek. Voor deze editie toont Maes allerlei vormen van kunst die de menselijke figuur uitbeelden, gaande van foto's en schilderijen tot beelden en grafiek.

Praktisch
Vijf rondleidingen, die telkens op het uur beginnen. Voorinschrijven is niet mogelijk. Wel kan op de avond zelf gereserveerd worden via kleurentickets.

Locatie
Atelier Herman Maes
Leopoldplein 32

Meer info
www.hermanmaes.com
hermanmaes@live.co.uk

7 - Avansa-Limburg

7 - Avansa-Limburg
Expo + Performance |

Avansa Limburg brengt mensen samen om kunst te creëren, ook in coronatijden. De organisatie zette artistieke briefwisselingen op tussen gedetineerden en burgers. Om kunstfoto’s te creëren lieten ze mensen elkaar fysiek en online ontmoeten. Daarnaast gingen men ook creatief aan de slag met verhalen van mensen. Ontdek de artistieke resultaten op Kunstennacht. Met doorlopend muziek van DJ Sam.

Doorlopend van 18u – 23u

Locatie
Avansa-Limburg
Cellebroedersstraat 13-15

Meer info
www.avansa-limburg.be
www.facebook.com/avansalimburg

8 - Begijnhof Hasselt

Leraren SASK Hasselt
Expo |

De academie is een vrijplaats die de mogelijkheid geeft om beeldend te ontwikkelen, waar de diversiteit van elke leerkracht-kunstenaar tot uiting komt in zijn/haar persoonlijke vertaling op het concept Anderland. De beeldvertalers van Anderland zijn verbonden door hun gemeenschappelijke gedrevenheid om in vrijheid te zoeken, te onderzoeken, te verwezenlijken, te bevragen of te verbeelden.

Doorlopend van 18u – 23u

Locatie
Begijnhof Hasselt
Zuivelmarkt 33

Meer info
sask.kunstencampushasselt.be

9 - Bibliotheek

Peter Van de Ende
Expo |

De tentoonstelling Zwerveling brengt de illustraties van Peter Van den Ende tot leven en neemt je mee op een fantasierijke reis. Ontdek levensgrote reproducties van de prachtige zwart-wit illustraties. Laat je onderdompelen in deze magisch mooie wereld van zeecreaturen en fantasturia onder en boven water.

Doorlopend van 18u - 23u

Locatie
BHL - vestiging Dusart
Martelarenlaan 17

Meer info
Bibliotheek.hasselt.be

10 - Boetiek Souâd Feriani

10 - Boetiek Souâd Feriani
Expo |

Souâd Feriani stelt ‘Persoonlijke stukken van Herman Brood’ voor, ter beschikking gesteld door de familie van Herman Brood. Met uitgebreide uitleg door Patrick Hermans, eigenaar van de werken. Souâd Feriani, modeontwerpster, stelt ook haar eigen, vrouwelijke tekeningen voor.

Doorlopend van 18u – 23u

Locatie
Boetiek Souâd Feriani
Dokter Willemsstraat 13

Meer info
www.souadferiani.com/

11 - De Nieuwe Zaal

Nieuwstedelijk copyright Sara Bomans
Podcast + Expo + Artist talk |

Afscheid van een auto is een voorstelling en podcast van Adriaan Van Aken, een verslag van de dertig dagen durende reis op de Autoroute Du Soleil die hij maakte als afscheid aan zijn auto en aan autobezit in het algemeen. Tijdens Kunstennacht presenteert Het nieuwstedelijk naast de podcast o.a. de maquettes en tekeningen die kunstenares Sara Bomans als scenografe voor de voorstelling maakte. Met om 21u een artist talk met Sara Bomans en Adriaan Van Aken.


Doorlopend van 18u – 23u
Artist Talk met Sara Bomans en Adriaan Van Aken: 21u

Locatie
De Nieuwe Zaal
Maastrichterstraat 96

Meer info
www.nieuwstedelijk.be

12 - Elise Ka Gallery

12 - Elise Ka Gallery
Expo |

Solotentoonstelling van Luis Salazar met schilderijen en ruimtelijk werk. Luis Salazar werd in 1956 in San Sebastian, Baskenland, geboren. Tien jaar later emigreerde zijn familie naar Luik waar hij studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Luik. Ondertussen exposeerde hij in binnen- en buitenland (o.a. New York, Kopenhagen, Heidelberg, Athene, Lausanne, Barcelona, Frankfurt, Sint-Petersburg, …). In Luik heeft hij ook al een mooi palmares opgebouwd: het Musée d’Ansembourg in 1999, het Musée wallon d’Art (Luik) in 2004 voor een retrospectieve (25 jaar schilderkunst, honderd schilderijen tentoongesteld), het Musée d’Art Moderne, in 2008, waar hij zeer grote formaten tentoonstelde (6 meter op 4), het Grand Curtius in 2012 waar hij de drie verdiepingen van het museum in beslag nam, het Musée des Beaux-Arts in 2015.

Doorlopend van 18u – 23u

Locatie
Elise Ka Gallery
Walputstraat 23

Meer info
https://elisekagallery.com/

13 - Galerie Dessers

13 - Galerie Dessers
Expo |

De groepstentoonstelling OXYGEN is opgebouwd rond een selectie werk van 15 Vlaamse en Brusselse kunstenaars die via de galerie tot het netwerk van Kunst aan Zet horen: Hans Bruyneel, Erwin Vaes, Hervé Martijn, Herman Maes, Ellen Vrijsen, Hanna Ilczyszyn, Franca Ravet, Els Lesage, Eric vande Pitte, Dirk De Cock, Martine Thoelen en Joke Timmermans, Maarten De Naeyer, Inge De Zutter, en Pétra Vanwichelen. Samen met veertig andere galeries mag Galerie Dessers zich rekenen tot het netwerk van Kunst Aan Zet. Het initiatief wil hedendaagse kunst toegankelijker maken en biedt naast promotionele activiteiten ook een renteloze kunstlening aan. Een initiatief dat elke kunstliefhebber een stap dichter brengt bij de aankoop van kunstwerken. Tijdens Kunstennacht is er een infodesk waar je terecht kan voor meer info over Kunst aan Zet. Beeldende kunstenaars kunnen er ook meer info bekomen over de info-en feedbacksessies ter bevordering van je profilering als kunstenaar die er vanaf half oktober worden aangeboden via YOC, het platform voor hedendaagse kunst.

Doorlopend van 18u – 23u

Locatie
Galerie Dessers
Leopoldplein 9

Meer info
galeriedessers.be
yoc.be

14 - Gevel lichtspektakel

14 - Gevel lichtspektakel
Multimedia |

Lichtkunstenaar Nele Fack (Studio Sandy) brengt de gevel van Modemuseum Hasselt tot leven in een visueel spektakel. Met opzwepende muziek neemt ze de kijkers mee in een dynamisch universum van beweging, sport, het lichaam en mode, van start tot finish geïnspireerd op de huidige expo Activewear.

Doorlopend van 18u – 23u

Locatie
Gevel Oud Gasthuis
Thonissenlaan 75
(t.h.v. kanaalkom en Holiday Inn)

Meer info
modemuseumhasselt.be

15 - Het Stadsmus

Brecht Evens
Expo |

De lopende expo van Brecht Evens in Het Stadsmus krijgt een muzikale toets. ZONDERWERK (geluidskunstenaar Dijf Sanders en theatermaker Linde Carrijn) maakt soundtracks voor kunstwerken, graphic novels, architectuur, installaties en ander visueel werk. Met Kunstennacht brengen ze éénmalig een unieke compositie, geïnspireerd op het werk van Brecht Evens, met oude samplers, tapemachines, akoestische en digitale instrumenten live in Het Stadsmus.

Expo doorlopend van 18u – 23u
Performance: 20u en 20u40 (reservatie verplicht)

Locatie
Het Stadsmus
Guido Gezellestraat 2

Meer info
www.Hetstadsmus.be

16 - Huis Pauwels Spaenjers

Huis Pauwels Spaenjers
Expo |

Solotentoonstelling van juweelontwerper Herman Hermsen (Nl). Hij laveert tussen kunst en design. Hij neemt de vrijheid van een kunstenaar die in een designwereld zit en de vrijheid van een designer die zich in de kunstwereld beweegt. In deze rol wordt er bij Multiple een retrospectieve van zijn werk getoond. Een ‘doorloop’-tentoonstelling waarbij er rekening wordt gehouden met de geldende coronamaatregelen.

Doorlopend van 18u – 23u

Locatie
Huis Pauwels Spaenjers - Multiple
Maastrichterstraat 64-66

Meer info
www.pauwelsspaenjers.eu

17- Jenevermuseum

Jeneverpoëzie met Marcel Vanthilt
Performance |

Marcel Vanthilt, begeleid door Gaetan La Mela en Leen Diependaele, brengt op zijn eigen typische manier zijn favoriete jenever- én anti-jenevergedichten. Gedichten van grote literaire coryfeeën als Bernlef, Komrij, Nolens, Vestdijk en Van Vliet maar evenzeer luchtige light verse, limericks en andere karamellen-jenever-verzen.

20u30 (20u deuren open)
Inschrijven verplicht

Locatie
Jenevermuseum
Witte Nonnenstraat 19

Meer info
www.jenevermuseum.be

18 - Kunstenwerkplaats VONK

vonk
Open Atelier - Performance |

Kunstenwerkplaats VONK zet de deuren van de ateliers in het voormalige Veldemangebouw open. Maak kennis met de kunstenaars en hun werk en geniet van live performances van Milan Gillard en Lin Gerritse. In de ateliers: Kristof Vrancken, Indra Wouters, Jorden Boulet, Joke Hansen, Anton Kusters, Elias Ghekiere en Marnik Neven.

Doorlopend van 18u – 23u

Performances:
Lin Gerritse: 18u30 uur (Duur: 20’)
Milan Gillard: 19u30 uur (Duur: 30’)
Inschrijvingen performances: https://www.vonkateliers.com/events

Locatie
Kunstenwerkplaats VONK - Veldemangebouw
Kempische Kaai 85

Meer info
www.vonkateliers.com/

19 -Modemuseum

Modemuseum expo
Expo |

Bezoek de lopende expo ActiveWear. Meer dan ooit laat de mode zich inspireren door de sportwereld. Wielershorts, hoodies en sneakers veroveren de catwalk. Ontwerpers laten zich verleiden tot experimenten met technische materialen als neopreen, spandex en tule. Modehuizen engageren zich in lucratieve collabs met atleten en sportswearlabels. Hoog tijd voor een tentoonstelling die de spannende relatie tussen mode en sport exploreert. Is activewear nu op zijn hoogtepunt of blijft het een vaste waarde?


Doorlopend van 18u – 23u

Locatie
Modemuseum Hasselt
Gasthuisstraat

Meer info
modemuseumhasselt.be

20 - Moka Tales

20 - Moka Tales
Expo |

Met ‘The River Knows’ brengt Birgit Stulens een introspectieve reeks over herinneringen en verlies, over loslaten. De rivier die sporen van het verhaal van Ophelia omarmt, het water dat zwijgt of kabbelt, kolkt of stroomt, de rivier die de herinneringen van verhalen uit het verleden onverstoord opslorpt en met zich meeneemt. We are the river. Birgit Stulens studeerde fotografie aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Hasselt en volgde nog een workshop bij Erwin Olaf in het FLACC te Genk. In 2009 behaalde zij haar specialisatiegraad met eervolle vermelding. In haar werk zoekt zij naar de onopvallendheid, stille getuigen, patronen, concepten van tijd en herhaling. Subtiele details in licht en schaduw trekken haar aandacht. De fotografie als dichtvorm, sober maar steeds verhalend.

Doorlopend van 18u – 23u

Locatie
Moka Tales
Aldestraat 45

Meer info
www.birgitstulens.com

21 - Oude Gevangenis

21 - Oude Gevangenis
EXPO + boekvoorstelling|

Boekvoorstelling en tentoonstelling van Joke Raes en Jonas Vansteenkiste. De titel Panopticum van de expo verwijst naar het architectonisch principe om mensen te controleren, te disciplineren, te bewaken en verwijst dus naar de vroegere gevangenis. Een organisatie van De Mijlpaal.

Doorlopend van 18u – 23u

Locatie
UHasselt – Oude Gevangenis
Martelarenlaan 42

Meer info
www.demijlpaal.com

21 bis - Oude Gevangenis

 L'Origine ©Sylvie Martens
Expo |

Het kunstenaarscollectief L’Origine, een platform van en door vrouwen die hun jarenlange levenservaring als wig gebruiken om de Wereld der Schone Kunsten te verbreden, stelt tentoon in de voormalige cellen van de Oude Gevangenis. Net als boeven overtreden ze de regels en volgen ze een a-typisch parcours binnen de kunstwereld. De boeven van dienst: Brigitte Aendekerk, Inge Elsen, Katleen Verheijen, Lily Neys, Lut Moens, Marina Vandendriessche en Syl Martens. De disciplines die aan bod komen: beeldende kunsten, schilderen en tekenen.

Doorlopend 18u – 23u

Locatie
UHasselt -Oude Gevangenis
Martelarenlaan 42

Meer info
facebook: Collectief L’Origine

22 - Rariteitenkabinet

Rariteitenkabinet
Expo |

Het Rariteitenkabinet was vanaf 1947 een drogisterij, waar ook kleurpigmenten en andere basismaterialen voor kunstenaars verkocht werden . Vanaf 1956 groeide het aanbod uit tot speciaalzaak voor architecten en kunstenaars. Vanaf de jaren 70 is een kleine kunstcollectie opgebouwd waarin grafiek centraal stond. In 2019 startte de dochter, Karine Caelen, in hetzelfde pand met de originele inrichting het Rariteitenkabinet, vintage met een ziel.

Doorlopend van 18u – 23u

Locatie
Rariteitenkabinet
Maastrichterstraat 104

23 - Smartlab

23 - Smartlab
Installatie |

Steven Antonio Manes onderzoekt en reflecteert over het bestaan en de waarde van de mens in een vluchtige en vergankelijke wereld. Zowel de ruwheid en de abstracte vormen van het Zuid-Italiaanse landschap als zijn Italiaans-Belgisch migratie-verleden beïnvloeden het aards karakter van zijn werk. Smartlab daagde Manes in ACT XVII uit tot dynamiek. Alto e Basso gaat in première tijdens Kunstennacht. Met live streaming via www.smartlab.be

Doorlopend van 18u – 23u

Locatie
Smartlab
Spoorwegstraat 50

Meer info
www.smartlab.be

24 - Stadhuis ‘t Scheep

24 - Stadhuis ‘t Scheep
Expo

Alumni Object & Jewellery PXL-MAD - Kunst in ’t Scheep

Het balieplein van het Hasselts stadhuis ontving voor zes maanden kunstwerken van alumni juweelontwerp van PXL-MAD. Deze tentoonstelling wordt in schoonheid afgesloten tijdens Kunstennacht in aanwezigheid van de kunstenaars en ontwerpers.

Doorlopend van 18u – 23u

Locatie
’t Scheep – Stadhuis Hasselt
Limburgplein 1

Meer info
www.hasselt.be/kunst

25 - Villa Verbeelding

Villa Verbeelding
Expo – Rondleiding - Workshop |

Ontdek het werk van Brecht Evens in de expo ‘We kunnen eender waarheen’. Of laat je inspireren door de expo De Illustratiekamer: duik in de mini-ateliers van 8 Vlaamse topillustratoren. In een doorlopend atelier op zolder kan je zelf aan de slag! Haal inspiratie uit de kleurrijke figuren uit Brechts werk en creëer met waterverf zelf een personage. Wil je nog meer weten volg dan de mini-rondleidingen die doorlopend plaatsvinden van 18u30 tot en met 21u30.

Doorlopend van 18u – 23u
Mini-rondleidingen: van 18u30 t/m 21u30

Locatie
Villa Verbeelding
Bampslaan 35

Meer info
villaverbeelding.be

26- Vrijzinnig Punt

26- Vrijzinnig Punt
Expo + Performance |

We zijn een veelheid van dingen, moeilijk te herleiden tot één rechtlijnig iemand. Voor deze tentoonstelling gingen tien artiesten aan de slag met eenzelfde oppervlakte. Een vel karton waarop in alle vrijheid geplakt, getekend, gespeld,... kan worden. Een open kader dat ruimte biedt aan creativiteit, en een persoonlijkheid laat doorschijnen. Deelnemende kunstenaars: Annebelle Froyen, Mathias Bervoets, Dima-Jennie Belshin, Aster Froyen, Sven Reubens, Shun-Ying Lu, Stef Lemmens, Brecht Bammens, Nele Janssen en Viktor Froyen. Tijdens kunstennacht treedt Aster op en stelt Mathias Bervoets ‘Verwarman’ voor. Met dit project gaat de gitarist op zoek naar de diamant in de stront, en naar de waarachtige waarheid.

Doorlopend van 18u – 23u
Performance Aster Froyen 19u + Mathias Bervoets 20u30

Locatie
Vrijzinnig Punt
A. Rodenbachstraat 18

Meer info
https://kunstpuntcare.wordpress.com/

27 - Z33

27 - Z33
Expo + happening |

Laat je verrassen door een wervelend parcours langs de drie bewoners in het Begijnhof (Z33, VONK en De Serre). Het parcours start bij Z33 aan de loskade in de Bonnefantenstraat. Werp een blik achter de schermen van de grote najaarsexpo In the Eye of the Storm, neem deel aan een happening van het jonge kunstcollectief let’s change DON’T CHANGE, pik de expo van Jorden Boulet & Joke Hansen mee en ontdek in de begijnhuisjes van Vonk de expo van het lerarenteam van SASK Hasselt.

In de tuin van Het Begijnhof kan je bij De Serre terecht om even uit te blazen en je keel te smeren, voor je de rest van het kunstenparcours verkent. Hoe later op de avond, hoe toffer het wordt in de tuin.

Doorlopend van 18u-23u

Locatie
Begijnhof - Zuivelmarkt 33 + start parcours: loskade Z33 in Bonnefantenstraat

Meer info
www.z33.be

Extra - Studio Stad

Studio stad
Expo
Perspectief vzw
Locatie: Studio Stad, Groenplein 1, 3500 Hasselt
Doorlopend van 18 tot 23u

Een nieuw begin - A New Beginning!!
Na enkele noodgedwongen afgelastingen - corona! - exposeert Perspectief vzw werk van 4 kunstenaars in verschillende disciplines. Perspectief vzw is een multiculturele vereniging die zich dezer dagen toespitst op kunst door en voor mensen van allerlei afkomst en achtergrond. Voorzitter en lesgever Martin Oluwadiran toont zijn nieuwe, alweer zeer kleurrijke en krachtige, schilderijen in acryl op doek. Rita Vanelderen presenteert nieuwe keramiekwerken in haar welbekende verrassende stijl.Sandra Vandepoel, lesgeefster in teken- en schilderkunst, werkte niet alleen met verf maar ze probeerde ook nieuwe materialen en technieken uit.
Armand Wils toont u zijn bijzondere schilderwerken die een mysterieuze gevoeligheid uitstralen. Welkom!

Een kunstenparcours door Hasselt

Download hier de brochure 2021