Natuurlijk!


Ontdek hier de verrassend groene plekjes in je eigen buurt voor een deugddoende wandeling,een gezellige picknick of een speeluurtje met de kinderen.

 

> Stevig stappen    > Chillen in het groen     > Lokale pareltjes  

 

Stevig stappen

1. Domein Kiewit

Putvennestraat 108
Avontuurlijke knuppelpaden, Gallowayrunderen, een kijkhut, bossen en helderblauwe plassen: Domein Kiewit is een begrip bij wandelaars uit heel Limburg en een toegangspoort tot vijvergebied de Wijers. In de buurt van het Natuurhuis doe je inspiratie op in de natuurlijke tuinen. Voor kinderen zijn er speelse wandelingen op maat. Om nog maar te zwijgen over de kinderboerderij en de grote speeltuin.

Plan je bezoek

2. Borggravevijvers

Borggravevijverstraat 7
Een bekende plek bij vissers, maar ook rustzoekers genieten volop in dit waterrijke gebied dat grenst aan Kiewit en Bokrijk. ‘Borggraaf’ zou overigens verwijzen naar een middeleeuwse burcht die hier ooit zou hebben gestaan. Aan eetcafé De Kwaakvos vind je de gelijknamige speeltuin in het groen.

 

 

3. Herkenrode Abdijsite

Herkenrodeabdij 4
Beleef tien eeuwen geschiedenis in een cultuurhistorisch landschap dat deel uitmaakt van De Wijers. Van de eeuwenoude abdijsite tot de Demer die door een wijdslandschap meandert: natuur en cultuur gaan hier hand in hand. Met bewegwijzerde wandelingen, een kijkhut, een bijenhal, een planten- en kruidentuin en een hondenlosloopzone vindt iedereen hier zijn gading. Vooral in de winter spot je hier talloze (water)vogels.

Plan je bezoek

4. Herkenrodebossen

Sportcentrum Ten Hove, via de Kermtstraat
Op de grens van Kermt, Stevoort en Spalbeek ligt, tussen drukke steenwegen, een fraaie mozaïek van weilanden, akkers, fruitbomen en bossen. Je vindt hier de oudste boskern van Hasselt, een overblijfsel van het vroeger uitgestrekte ‘Grotenbos’ waar de zusters van de Abdij van Herkenrode hun vee lieten grazen. Zeldzame dieren zoals de hazelmuis en de Bechsteinvleermuis vinden hier onderdak. In een grote speelzone kunnen kinderen vrij ravotten, voor viervoeters is er de hondenwei. Je vindt hier ook een rolstoelpad en bewegwijzerde wandelroutes.

Plan je bezoek

7. Platwijers

Kruising Paalsteenstraat en Langvennestraat
De Paalsteen in Kuringen is een toegangspoort tot de Wijers. Volg een korte verbindingsroute om op de Platwijers en Wijvenheide te komen. Reigers zal je hier bijna zeker spotten, maar ook zijn zeldzame neefjes de roerdomp en de woudaap houden zich schuil in het riet. De kijkhutten en speelse infowanden vergroten de beleving nog.

Plan je bezoek hier

5. Kolberg

Goorstraat, Stokrooie
De Roosterbeek, de Slangebeek, de vele vijvers en het kanaal dat de grens met de abdijsite van Herkenrode vormt: aan water geen gebrek in Kolberg en omgeving. Maar je wandelt hier ook door gemengde bossen en langs akkers. Verschillende bewegwijzerde wandelroutes van het aanpalende gebied Wijvenheide lopen door Kolberg. Stop zeker even aan de mysterieuze kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand.

6. Mombeekvallei

Kruising Sasput en Muntelbeekstraat
In Sint-Lambrechts-Herk vormt de Mombeek de grens met Alken. Hier voeren twee bewegwijzerde routes je door de beemden en broekbossen van Verborgen Moois Mombeekvallei. Als je een blauwe ‘flits’ aan het water ziet, is dat het ijsvogeltje. Wees ook niet verbaasd als je wijngaardslakken spot.

Plan je bezoek

Chillen in het groen

8. Groene Delle

Waterlozestraat
Een bewegwijzerde wandeling leidt door dit prachtige, oude broekbos. Deze groene oase tussen het kanaal, het industrieterrein en de autostrade herbergt zeldzame planten en Europees beschermde vleermuizen. De 8 ha grote waterplas ’t koët ontstond door grondwinning voor de aanleg van de E313. Je mag er niet zwemmen.
 

9. Tommelen

Spoorwegstraat
Vanop de uitkijktoren aan de Spoorwegstraat heb je een goed zicht over de ‘bommekoëtèrs’ in de centrale weide, die ontstonden bij een bombardement op het station in 1944. Nu vormen ze een paradijs voor  amfibieën. Niet toevallig vind je hier de grootste populatie kamsalamanders van België. Het wandelpad leidt rond de weide, langs een boomgaard en door een inheems bosje.

Plan je bezoek

10. Kapermolenpark

Elfde-Liniestraat 18
Het heringerichte Kapermolenpark heeft meer te bieden dan het zwembad en het skatepark. Je geniet hier van een natuurlijk aandoend parklandschap langs de Demer. Vanop het nieuwe uitkijkpunt aan de vijver kan je in de zomer de oeverzwaluwen en vleermuizen, waarvoor nestplaatsen zijn gebouwd, in de gaten houden. In de verschillende speelzones vinden kinderen van elke leeftijd hun gading. Sporters halen hun hartje op in de sportzone en op de Finse piste.

11. Flanders Nippon Golf

Vissenbroekstraat 15
Wandelen rond een golfterrein? Dat kan in Godsheide, waar je geniet van een parkgevoel dankzij de glooiende, groene golfbanen, kronkelende paden en de vele bomen. De Demer zorgt, samen met vijvers, beken en grachten, voor een blauwe toets. Geniet van de rust en kijk vanop een afstandje toe hoe golfers een balletje slaan.

12. Japanse Tuin

Gouverneur Verwilghensingel 15
Waan je in het land van de rijzende zon. Van de kleurenexplosie van de kerselaren in het voorjaar tot de
prachtige herfsttinten: hier geniet je het hele jaar door van een zenmoment, midden in de stad. De vele Aziatische bomen, de symbolische rots- en waterpartijen met de kleurrijke koivissen en traditionele elementen zoals het ceremoniehuis, de vredesbel en natuurlijk de iconische Torii-toegangspoort maken de beleving compleet.

Plan je bezoek

13. Stadspark

Kunstlaan
Het heringerichte stadspark aan CC Hasselt is meer dan ooit een plek om te rusten, sporten en spelen, met haar cultuurplein voor openluchtevenementen, de uitgestrekte Planckenweide en de wadi die voor natuurbeleving zorgt. Ouders blazen uit op het terras van de brasserie terwijl kinderen stoom aflaten in de speeltuin.

14. Beukenhof

Sint-Lambrechts-Herkstraat 69
Sporters leven zich uit op de Finse piste, voetbal- en tennisterreinen, terwijl kinderen ravotten in de speeltuin. Dat dit vroeger een kasteeldomein met Engels landschapspark was, zie je onder meer aan enkele bijzondere bomen die nog dateren uit de 19de eeuw.

15. Heksenberg

Tussen de Consciencelaan, Detmoldlaan en Heksenbergstraat
Kinderen ravotten graag in het speelbos. Maar Heksenberg vormt ook een groene verbinding tussen de Banneuxwijk en Kiewit en Bokrijk. De naam danken we aan de Hasseltse volksschrijver A. Jeurissen, die in zijn boek ‘De Heksendans’ beschreef hoe hier heksen samenkwamen.

16. Prinsenhof en Prinsbeemden

Prinsenhofweg 21
Een groene site met een rijke geschiedenis in hartje Kuringen. Het kasteel gaf onderdak aan meerdere graven van Loon en prins-bisschoppen van Luik, en recenter aan schepen Bamps en gouverneur Verwilghen. Sinds 1984 is Prinsenhof eigendom van de stad Hasselt. Verbaas je over de monumentale beuken en de vleermuizentoren waar vier verschillende vleermuizensoorten onderdak vinden. Voor kinderen is er een speeltuin en voor de sportievelingen een Finse piste. In 2020 kocht de Stad Hasselt de Prinsbeemden aan, een gebied van 25 hectare waar de Demer zich door loofbossen en wilgenbroeken slingert. Het gebied kent een hoge natuurwaarde en een gevarieerd landschap.

Plan je bezoek

Lokale pareltjes

17. Oud kerkhof

Kempische Steenweg (naast nr. 89)
Waan je in de 19de eeuw tussen de indrukwekkende grafmonumenten en opmerkelijke bomen. Van monumentale wilgen en beuken tot oude taxussen en bijzondere soorten met grillige groeivormen. In de kapel ontdek je meer over de geschiedenis, gewoontes en zeden van wat tot 1930 de enige begraafplaats van Hasselt was. Dagelijks open van 10 tot 16 uur.

18. Park De Tesch en kerkhof Kruisveld

J.S. Bachlaan en Teschlaan
Aan nieuwbouwwijk De Tesch verrees een parkje met volkstuintjes. Aan deze wijk vind je ook kerkhof Kruisveld, met haar insectenhotels en het strooibos met familiebomen.

19. Baron Jolie

Singelbeekstraat 169
Dit Rapertingse parkje met een oud loofbosje met monumentale eiken, beuken, maar ook veel hulst en tamme kastanje, maakte ooit deel uit van het domein van baron Jolly. Op het grasveldje is een kleine speetuin en er staan enkele rustbanken.

20. Villerspark

Toekomststraat
Een groene ‘pitstop’ net buiten de Kleine Ring, op een boogscheut van het stadspark, met een plantsoen, fontein, enkele oude bomen en veel banken. De Toekomststraat werd vroeger de Ossesteeg genoemd, omdat de stokersfamilie Villers, die hier een kasteel hadden, hun ossen vetmestten met het draf van de jenever.

21. Vredespark

Spoorwegstraat – Vredestraat
Inwoners van Runkst flaneren hier graag over de verharde paadjes. Grasvelden, een wadi en avontuurlijke speelzones voor jonge en oudere kinderen maken dat het Vredespark op zonnige dagen gonst van de bedrijvigheid. Ook de hondenweide, hangmatten, banken en petanquebanen dragen bij aan de aantrekkingskracht.

23. Alverberg

Alverbergstraat
Alverberg is een groene wijk met wadi’s en grachten voor natuurbeleving. Hier woont en overwintert een grote populatie amfibieën. Kikkers, padden en salamanders vinden hier hun thuis. Er is ook een gemeenschappelijk kippenproject, de Kippodroom en een speeltuin voor kinderen van alle leeftijden.

23. Cederpark

Cederpark
Monseigneur Schruerslaan - Jef Koningslaan Deze ontmoetingsplek in het groen, met haar grasvelden, solitaire bomen, wandelpaden en rustbanken ontstond op een steenworp van het Vredespark.

24. Park Kloosterlaan

Kloosterlaan
Dit is een klein maar mooi restant van het park van het kasteel Henegauw aan de Luikersteenweg, dat grotendeels verkaveld werd tot woonwijk. In dit parkje vind je een opgedroogde kasteelvijver, veel bomen en een ijskelder.
Vroeger werd weleens gefluisterd dat de kelder via een geheime gang met het kasteel verbonden was.

25. Wijngaertsveld

Ingangen: Zolderse Kiezel, Roverstraat en Henri Eyckmansstraat
Mede dankzij de speeltuin en de ligging in hartje Tuilt, is dit parkje een trekpleister voor kinderen. De paden leiden hier langs grasvelden, bosjes en bomenrijen. Je vindt hier ook een vijver, een geboortebosje, petanquebanen en picknickbanken. Leerlingen van de lokale basisschool staan mee in voor het onderhoud.