Stadhuis 't Scheep

Binnenkijken

Welkom in het nieuw stadhuis!

Limburgplein
De stad- en OCMW-diensten ontvangen je met open armen in het stadhuis 't Scheep op het Limburgplein. Eén locatie waar je kan rekenen op efficiënte dienstverlening in een modern jasje. Makkelijk voor ons als organisatie én voor jou als inwoner.

Naamgeving gebouwen

  • ’t Scheep (stadhuis). Tijdens het participatieproject was de naam Het Schip, dat verwijst naar de vorm van de nieuwbouw, al veruit de meest geopperde. We kozen voor de Hasseltse variant.
  • Kezerreme (kazerne). Kezerreme is het Hasseltse woord voor kazerne, zoals de oude rijkswachtkazerne door de meeste inwoners al genoemd werd.
  • Obbe Beek (Limburgplein 1). De huidige site bevindt zich in de volkswijk die vroeger bekend stond als De Beek. De Helbeek, waarrond Hasselt is ontstaan, stroomde hier het centrum binnen.

Ruimte voor groei
De oude stads- en OCMW-gebouwen – het Groenplein, de Dokter Willemsstraat, de Thonissenlaan, de Ridder Portmansstraat… - krijgen een nieuwe bestemming. In totaal komt er zo’n 6.000 vierkante meter aan grondoppervlakte vrij in het centrum die het mogelijk maakt om nieuwe woonplekken te voorzien, extra-socio-culturele functies naar het centrum te brengen of publieke ruimte aan te pakken.

Oud en nieuw
De nieuwe stadskantoren bestaan uit een nieuwbouw van zeven bouwlagen en de gerenoveerde oude rijkswachtkazerne. Een glazen verbinding tussen het monument en de nieuwbouw slaat letterlijk de brug tussen oud en nieuw. Er werd gebouwd met oog op de toekomst, op het huisvesten van meerdere generaties. De gebouwen zijn flexibel ingedeeld om veranderingen vlot op te vangen en de ecologische voetafdruk is erg klein. De stad ging op het vlak van duurzaamheid veel verder dan de wettelijke norm.

Voorbeeld van duurzaamheid
Voor het stadsbestuur was het van meet af aan duidelijk: het nieuwe stadhuis zou een duurzame voorbeeldfunctie vervullen. Missie geslaagd, want ’t Scheep krijgt een internationaal erkend BREEAM ‘excellent’ certificaat toegekend, als enige publieke gebouw in Limburg. Niet alleen in een groot gebouw als een stadhuis kan je op een slimme manier energie besparen. Meer info lees je in de brochure.

Contact