Wist je dat je heel wat zaken, 24 uur op 24 en 7 dagen op 7, makkelijk kan regelen via je Hasselt-app, computer of smartphone. Fysiek langskomen is dus vaak overbodig.

GAS 1-2-3: Overlast

Wat

GAS 1-2-3

De stad Hasselt kan een Gemeentelijke Administratieve Sanctie (GAS) opleggen bij kleine overtredingen van openbare overlast: sluikstorten, flyeren, wildplassen, geluidsoverlast... Dit noemen we GAS 1-2-3. 

Meestal geldboete

De administratieve geldboete komt het vaakst voor. Dit is een boete van maximum 500 euro voor een volwassene en maximum 175 euro voor een minderjarige vanaf 16 jaar.  Andere GAS-varianten zijn schorsing of intrekking van een toestemming of vergunning die de stad afleverde, of de (tijdelijke) administratieve sluiting van een instelling. Die laatste twee sancties legt het College van burgemeester en schepenen op, na een voorafgaande waarschuwing.

Gemeentelijke Codex Politieverordeningen

De gedragingen die in Hasselt kunnen leiden tot een GAS procedure zijn terug te vinden in de Codex Politieverordeningen, die zowel een algemeen GAS reglement bevat als enkele specifieke reglementeringen rond o.a. uitbating terrassen en inname openbaar domein.

Meer weten over GAS 4: verkeersinbreuken, bekijk het op de webpagina GAS 4.

Procedure

De politie of gemeentelijke GAS-vaststeller stelt de GAS-overtreding vast en stuurt een proces-verbaal naar de sanctionerend ambtenaar.  De betrokkene ontvangt een aangetekende brief met de beschrijving van zijn overtreding en de mogelijkheid om zich schriftelijk en/of mondeling te verweren. Wil je je mondeling verweren, maak dan een afspraak bij de afdeling Integrale Veiligheid. Bel hiervoor naar 011 23 97 33.

  • Bemiddeling en/of gemeenschapsdienst
    Is de betrokkene minderjarig? Dan stelt de sanctionerend ambtenaar altijd voor om een bemiddelingsprocedure te volgen. Afhankelijk van de precieze aard van de overtreding kan zo’n voorstel ook aan een meerderjarige worden gedaan. Slaagt de bemiddeling en werden de gemaakte afspraken nagekomen? Dan volgt er geen administratieve geldboete. In sommige gevallen kan de sanctionerend ambtenaar ook een gemeenschapsdienst voorstellen. Deze gemeenschapsdienst kan bestaan uit een opleiding en/of een onbetaalde prestatie van maximaal 30 uren. Wanneer de gemeenschapsdienst tot een goed einde wordt gebracht, volgt er geen administratieve geldboete.
  • Geldboete
    Wanneer de sanctionerend ambtenaar beslist om een geldboete op te leggen, moet de factuur binnen de 30 dagen betaald worden. Is de betrokkene het hier niet mee eens, dan kan hij/zij binnen de 30 dagen beroep indienen bij de Politierechtbank.

Voor wie

  • iedereen vanaf 16 jaar

Bedrag van de GAS-boete

  • tussen 16 en 18 jaar: maximaal 175 euro.
  • meerderjarig: maximaal 500 euro.

Contact