Woonloket Stad Hasselt

Wat

Bij het Woon- en energieloket geven we je gratis advies en informatie over:

 1. Het vergelijken van je energiefactuur
  Betaal minder voor gas en elektriciteit en doe de V-test online of kom naar het woonloket en wij doen samen de vergelijkingstest. Neem je meest recente jaarafrekening van gas en/of elektriciteit mee. Als je het sociaal tarief hebt betaal je sowieso al het goedkoopste tarief en is de vergelijkingstest voor jou niet nodig.
 2. Warmtefoto - dakisolatie: hoe scoort je dak?
  In januari 2017 vloog een vliegtuigje met een warmtegevoelige camera over alle daken in Hasselt. Met al die gegevens werd een kaart samengesteld, waarop je kan zien hoe goed jouw huis geïsoleerd is. Zo kan je te weten komen of er nog werk aan de winkel is. Wil je weten hoeveel warmte er verloren gaat via jouw dak? Bekijk hier de thermografische kaart of maak een afspraak voor een persoonlijk gesprek bij het Woonloket.
 3. Isolatie-, renovatie- en aanpassingspremies
  Renovatie omvat soms complexe technische en administratieve aspecten. Wat kan het woonloket voor je betekenen?
  • Als er onduidelijkheid bestaat over welke de prioritaire werken zijn verwijzen je door naar de Huisdokter die je huis voor €50 komt screenen, inclusief renovatierapport.
  • We geven tevens info over de voordelige Vlaamse energie- en Limburgse renovatielening die je kunt aanvragen bij het Limburgs energiehuis.
  • Het Vlaamse asbest afbouwbeleid is eveneens onmisbaar in je renovatieverhaal. We informeren je over de correcte manier van verwijderen bij doe-het-zelf renovatie en mogelijke gespecialiseerde asbestverwijderaars.
  • Na je verbouwingen kan je zelfs, indien je voldoet aan de voorwaarden, gratis bij het woonloket terecht voor administratieve ondersteuning bij de premie aanvragen.
 4. Woningaanpassing
  De toegankelijkheid van je woning is in elke levensfase van belang. Hoe begin je aan zo'n woningaanpassing en waar kan je het best op letten? Het woonloket overloopt samen met jou een handig stappenplan dat de volgende vragen beantwoord:
  • Bij wie kan je gratis of betalend technische en administratieve informatie vragen?
  • Wie kan je woningaanpassing technisch begeleiden?
  • Heb je recht op een Vlaamse aanpassingspremie na de uitvoering van de woningaanpassing en wie ondersteunt je hier administratief mee?
 5. Appartementrenovatie
  Is je appartementsgebouw toe aan een grondige renovatie? Vraag bij de dienst Wonen een gratis doorlichting van je appartementsgebouw aan.
 6. Huren - informatie wetgeving en aanbod
  Kandidaat-huurders helpen we graag verder aan de hand van beknopte infofiches die in iedere fase van het huren je verder oriënteren. Het kan gaan over het private en sociale huuraanbod, discriminatie op de huurmarkt, de mogelijke woon- en energiekosten, de rechten en plichten van een (ver)huurder in Hasselt...   Als je je vooraf even wil informeren kan dit via de volgende linken:
 7. Huurpremies
  Heb je vragen over de mogelijke subsidies op de huurmarkt? Het woonloket informeert je en vult voor jou de aanvraagformulieren gratis in.
 8. Aanvraag wooncontrole
  Er zijn 2 mogelijke wooncontroles:
  • Als je als huurder voldaan hebt aan de meldingplicht van de elementaire gebreken die ten laste vallen van de verhuurder, maar hij reageert niet tijdig, kan je bij ons een aanvraag wooncontrole komen indienen.
  • Als eigenaar kan je eveneens zo'n wooncontrole aanvragen. Deze aanvraag kadert in het afleveren van een conformiteitsattest.
 9. Studentenhuisvesting
  Eigenaars met vragen over de kwaliteitsnormen voor studentenkamers in Hasselt helpen we graag verder.
 10. Ande woonvormen
  Als je geen standaard huishouden of gezin vormt kan je dit plaatsen onder 'andere woonvormen'. Het woonloket informeert je gratis over de onderstaande thema's.
  • Heeft iemand in je netwerk zorg nodig kan je mogelijk tijdelijk met hen gaan zorgwonen. Dit is steeds meldingsplichtig en is gekoppeld aan enkele voorwaarden vermeld in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO).
  • Hou rekening met enkele essentiële aspecten als je samen met vrienden een woning gaat huren zoals huurcontracten, domicilie versus stedenbouw, financiële impact, ...
  • De stad Hasselt erkent eveneens de voordelen van gemeenschappelijk wonen en startte een eerste stedelijk cohouseproject op in Sint-Lambrechts-Herk

Hoe aanvragen

Wil je een persoonlijk gesprek? Je kan langskomen of je kiest voor een online gesprek met één van onze medewerkers. Maak eerst een afspraak, dat gaat snel en eenvoudig online. Bij het thema 'woonloket' vind je al onze producten.

Voor een online gesprek kies je voor het product 'online afspraak woonloket'. We nemen vervolgens contact met je op om een digitale meeting te organiseren en bijkomende informatie op te vragen om het digitale gesprek vlot te laten verlopen.

 
 

Meebrengen

Hoe meer relevante documenten je meebrengt, hoe beter we je kunnen helpen. Bijvoorbeeld offertes, facturen en je belastingbrief met je inkomsten 2018 voor je premie aanvraag in 2020. Of je meest recente jaarafrekening voor gas en/of elektriciteit: dan vergelijken we samen je energietarieven.

Kostprijs

Gratis

Contact