Wist je dat je heel wat zaken, 24 uur op 24 en 7 dagen op 7, makkelijk kan regelen via je Hasselt-app, computer of smartphone. Fysiek langskomen is dus vaak overbodig.

Aangifte huwelijk

Wat

Heb je trouwplannen? Proficiat. Registreer jouw voornemen om te trouwen bij de dienst Burgerlijke stand. Zo blijf je perfect in regel met de wettelijke verplichtingen. De verschillen tussen trouwen of samenwonen ontdek je hier.

Stap 1: Jij of je partner gaat persoonlijk naar de dienst Burgerlijke Stand om jullie dossier op te starten. Maak eerst een afspraak. Wij geven je uitleg over de procedure, het invul- en volmachtformulier.

Stap 2: Tussen zes maanden en drie weken vóór jullie huwelijksdatum doe je de officiële aangifte van het huwelijk. Jullie kunnen dat samen doen of één van jullie, met een volmacht van de afwezige partner. Op het moment van de aangifte moet zeker één van jullie ingeschreven zijn in het Hasseltse bevolkings-, vreemdelingen- of wachtregister. Alle gevraagde documenten moeten op het moment van aangifte klaar liggen op de dienst Burgerlijke Stand. Daarom is het belangrijk dat je eerst de procedure komt opstarten (stap 1), zodat wij de tijd hebben om de nodige documenten te verzamelen.

Stap 3: Vanaf de vijftiende dag na de aangifte mag de Hasseltse ambtenaar jullie huwelijk voltrekken. Wacht je langer dan zes maanden na de aangifte? Dan moet je helemaal van voorafaan beginnen, met een nieuwe aanvraag.

 

Maak een afspraak: aangifte huwelijk

Maak een afspraak; aangifte huwelijk met buitenlandse documenten

Meebrengen

  • Een geldig identiteitsbewijs van beide partners.
  • De volmacht van je afwezige partner, als jij de aangifte alleen binnenbrengt.
  • Ben je niet in België geboren? Breng dan een voor eensluidend verklaard afschrift van je geboorteakte mee. Dat geldt voor beide partners. Ben je in België geboren of heb je een geboorteakte die in België overgeschreven is? Dan vraagt de dienst Burgerlijke Stand het afschrift zelf op.

Trouw je met iemand die niet ingeschreven is in het bevolkings- of vreemdelingenregister?
Dan heb je de volgende zaken nodig.

  • bewijs van nationaliteit en wetgeving – vraag het aan via je ambassade of consulaat.
  • bewijs dat je ongehuwd bent of dat je vorige huwelijk werd ontbonden of nietig verklaard.
  • afschrift van geboorteakte
  • bewijs van woonst:
    • inschrijving in het bevolkings-, vreemdelingen- of wachtregister
    • bewijs van de actuele verblijfplaats of de gewone verblijfplaats in België sinds meer dan drie maanden

Zijn de documenten opgesteld in een andere taal dan Nederlands? Laat ze vertalen door een beëdigd vertaler. En zorg ervoor dat ze juist gelegaliseerd zijn.

Huwelijksplechtigheid reserveren

Je kan trouwen op volgende momenten en/of locaties. Geef jouw datum- en uurkeuze telefonisch door. Of kom langs bij de dienst Burgerlijke stand. Let op: dit kan vanaf 1 jaar voor de huwelijksdatum.

  • op vrijdag in de namiddag: voormalig provincieraadsgebouw
  • op zaterdag in de voormiddag: voormalig provincieraadsgebouw
  • op zaterdag in de namiddag: Prinsenhof in Kuringen

 

Kies een trouwlocatie

Bekijk hier onze trouwlocaties in detail:

  • voormalig provincieraadsgebouw in het stadscentrum
  • Prinsenhof in Kuringen
Trouwlcatie Provincieraadsgebouw
Trouwlocatie Prinsenhof

Kostprijs

Trouwlocatie: voormalig provincieraadsgebouw
Je betaalt 50 euro voor de plechtigheid op zaterdag. De plechtigheid op vrijdag is gratis.
Een plechtigheid duurt ongeveer 20 minuten.

Trouwlocatie: Prinsenhof
Je betaalt 50 euro voor een plechtigheid (20 minuten) of 150 euro voor een uitgebreide plechtigheid (40 minuten) op zaterdag.
 

Stijlvol feliciteren

  • Duiven loslaten, rijst gooien en papiertjes strooien na een huwelijk wordt niet toegestaan, zowel binnen als buiten aan het stadhuis.
  • Strooien van gedroogde bloemblaadjes, blazen van bellen of andere milieuvriendelijke en veilige alternatieven mag wel.
  • Een receptie bij het voormalige provincieraadsgebouw is helaas niet mogelijk. Je kan wel terecht bij de omliggende horecazaken.

Trouwzaal bereiken

Voormalige provincieraadsgebouw
Je kan met maximum 5 voertuigen parkeren in de Lombaardstraat. Je parkeerkaart is geldig van 10 minuten voor het huwelijkstijdstip tot 10 minuten na de ceremonie. (Bussen langer dan 10 meter zijn niet toegestaan in de binnenstad).
Ligging: Lombaardstraat 23-25, 3500 Hasselt 
 

Prinsenhof
Ligging: Prinsenhofweg 21, 3511 Hasselt.

Contact