Kids-ID

Voor wie

Kinderen tussen 0 en 12 jaar met de Belgische nationaliteit.

Wat

Heeft jouw kind de Belgische nationaliteit en is het tussen 0 en 12 jaar? Vraag dan een Kids-ID aan – een elektronisch identiteitsdocument met extra voordelen.

Zo een Kids-ID is niet verplicht in België, maar wel om samen met jou in de meeste Europese landen en in sommige landen daarbuiten te reizen. Vergeet zelf jouw geldige eID niet. Ga je verder dan Europa? Voor andere landen heb je verplicht een reispas ( internationaal paspoort) nodig.

Zo'n kids-ID blijft drie jaar geldig, zelfs als je kind intussen ouder dan 12 jaar wordt.
Lijkt je kind niet meer op de foto op zijn Kids-ID? Dan moet je een nieuwe kaart aanvragen.

Je kan tot zeven telefoonnummers van de (groot)ouders of kennissen op een Kids-ID programmeren. Zo weten hulpverleners automatisch wie ze moeten bellen, als je kind bijvoorbeeld verloren loopt. Ze bellen de nummers in de volgorde zoals jij ze instelt. Dat vergroot de kans dat ze jou of iemand anders snel bereiken. Antwoordt er niemand? Dan schakelt de oproep automatisch door naar Child Focus, die 24/24 uur bereikbaar zijn. Hoe je de telefoonnummers kan instellen, lees je op www.halloouders.be.

Kids-ID aanvragen

Kom met je kind langs bij de dienst Bevolking. Enkel een ouder (met het ouderlijke gezag) of de voogd kan dit aanvragen. Een Kids-ID aanmaken duurt drie weken. Kom daarom zeker op tijd bij ons langs. Opgelet! Wij werken op afspraak.

Kostprijs

  • 7 euro (standaardprocedure van 3 weken)
  • 97 euro (spoedprocedure van 2 werkdagen, als je de Kids-ID aanvraagt vóór 12 uur) 
  • 129 euro (spoedprocedure van 2 werkdagen, als je de Kids-ID aanvraagt vóór 12 uur en zelf afhaalt in Brussel) 

Betaal de Kids-ID met bancontact.

Meebrengen

  • 1 recente, scherpe pasfoto van je kind, volgens de wettelijke eisen.
  • Opgelet! Bij een aanvraag van een Kids-ID moet ook het kind(je) aanwezig zijn.

Kids-ID afhalen

Na je aanvraag ontvang je een brief in je brievenbus met:

  • Je pin- en pukcodes (Bewaar de pin- en pukcodes zorgvuldig. Want als je die verliest, moet je online nieuwe codes aanvragen.
  • Een gebruikerscode voor elektronische toepassingen
  • Een ‘Hallo-ouders’-code voor het cascadesysteem met telefoonnummers

Kom vervolgens langs bij de dienst Bevolking om je kids-ID te activeren en af te halen. Opgelet: wij werken op afspraak.

Diefstal of verlies?

Meld de diefstal van je Kids-ID aan de politie. Zij geven je een attest waarmee je een nieuwe kaart aanvraagt bij de dienst Bevolking.

Ben je de identiteitskaart verloren? Laat je Kids-ID meteen blokkeren. Bel naar de helpdesk van Binnenlandse Zaken op het gratis nummer 00800 21 23 21 23 of 02 518 21 23 – de klok rond bereikbaar.

Contact