Wist je dat je heel wat zaken, 24 uur op 24 en 7 dagen op 7, makkelijk kan regelen via je Hasselt-app, computer of smartphone. Fysiek langskomen is dus vaak overbodig.

Subsidie wijkbudget

Wat

Bruisen jij en je buren van de ideeën voor je wijk en zoek je centen om dit uit te voeren? Je kan een wijkbudget tot 2.500 euro aanvragen, om je idee te realiseren voor jouw wijk, buurt, één of meerdere straten, appartementsgebouw! Belangrijk is dat er minimum 5 buurtbewoners achter je idee staan.

Een beetje inspiratie nodig?

  • Je wil de publieke ruimtes in je buurt herinrichten of je wil een vernieuwende functie geven aan een plek in je buurt. Bijvoorbeeld ’t Geheugenlaantje in Spalbeek of de Leesstraat in Tuilt.
  • Je denkt aan duurzame acties, zoals de opstart van een deeltuin, repair café, materialenbib, buurtklushulp, voedselteam enz.
  • Je wil workshops of sensibiliseringscampagnes organiseren rond afvalproblematiek, verkeersveiligheid…
  • Je wil de buurtcommunicatie versterken, via een eigen website, wijkinfoborden of raamaffiches. Of je wil aan buurtparticipatie werken door bijvoorbeeld een leerrijke ontmoeting te organiseren om kennis en ervaring uit te wisselen.

Waarvoor kan je géén wijkbudgetten aanvragen?
Dacht je aan een buurtfeest of evenement? Daar zijn andere vormen van subsidies voor. Ze vallen niet onder het reglement van de wijkbudgetten.

Voorwaarden

  • Je kan maximum 1 aanvraag per jaar indienen. Het wijkbudget kan niet gecombineerd worden met andere subsidies van de stad Hasselt.
  • Je verzamelt de handtekeningen van minimum 5 buurtbewoners. Ze wonen allemaal in de betrokken buurt, op verschillende adressen.
  • Je initiatief versterkt de leefbaarheid, het samenleven, de participatie of betrokkenheid in je wijk. Meer uitleg vind je in het subsidiereglement.

Voor wie

Minstens 5 Hasselaren uit dezelfde buurt.

Bedrag

Je krijgt maximaal 2.500 euro steun – waarvan je 80% op voorhand ontvangt. Na de controle van je bewijsstukken storten we de rest van de subsidie op je rekening.

Hoe aanvragen

Er zijn 2 indienperiodes:

  • in het voorjaar vóór 15 februari of 
  • in het najaar vóór 15 september.

Vul het webformulier hieronder in. Een deskundige jury bekijkt of het voorstel voldoet aan de voorwaarden, beslist hoeveel budget je krijgt en laat je weten of je aanvraag goedgekeurd is.

Voorstelling project
Wat wil je precies realiseren?
Het initiatief is een

Bijvoorbeeld: verbindend, verbetering van de woon- en leefkwaliteit in de buurt, vervult een behoefte in de buurt of past binnen een thema dat leeft in de buurt,… ?

Werd dit project voldoende afgetoetst met de buurt? Op welke manier werden de buurtbewoners betrokken? 

Wat zouden buurtbewoners tegen het project kunnen inbrengen? Welke moeilijkheden of bezwaren verwacht je eventueel?
Welke timing en stappen zijn achtereenvolgens voorzien van voorbereiding tot uitvoering van het project? Maak dit zo concreet mogelijk.
voorbeelden: (hoplr, flyers, FB, whatsapp, infobord,..)
Informatie over de uitgaven en inkomsten

 (max 2.500 euro)

Omschrijving Uitgaven Inkomsten
  • Mogelijke kosten: Aankopen materiaal, promotie, lesgevers, huurkosten, receptiekosten (enkel bij inhuldiging), sabam, verzekering, promotie of drukkosten …
  • Mogelijke inkomsten: sponsoring, fondsen, projecttoelagen, entreegelden, consumptieverkoop, ...
Maximaal 15 bestanden.
32 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, jpeg, odt, pdf, doc, docx, tar, zip.
Informatie over de aanvragers
Gegevens 5 aanvragers. De eerste persoon wordt beschouwd als contactpersoon.
Contactpersoon
Overige aanvragers
Info voor ontvangst subsidiebedrag
De rekening staat op naam van

Dit is het rijksregisternummer van de rekeninghouder indien dit een natuurlijk persoon is.

Het ondernemingsnummer moet enkel worden ingegeven als de rekeninghouder geen natuurlijk persoon is.

Gratis op te vragen.

Slechts één bestand.
4 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, jpeg, png, pdf, doc, docx, odt.

Privacy

De stad Hasselt zal de gegevens die ze van jou ontvangt enkel en alleen gebruiken in het kader van deze aanvraag en geeft ze alleen door aan derden als dat nodig is voor de afhandeling van je vraag. We bewaren ze niet langer dan nodig voor dit doeleinde. Meer informatie over hoe de stad omgaat met je persoonsgegevens kan je terugvinden in de privacyverklaring

Contact