Cohousing

Wat

Cohousing is een woonconcept waarbij een groep mensen samen een aantal private wooneenheden bouwt of renoveert. Elk huishouden heeft nog steeds zijn eigen privéwoning maar er is ook een gemeenschapshuis waar je bijvoorbeeld samen kan koken, je was doen, elkaar kan ontmoeten… Bepaalde kosten worden gesplitst of bespaard en je kan rekenen op je buren als je een helpende hand nodig hebt. Het menselijke aspect is dé grote troef en bepaalt het succes van een cohouseproject.

cohousing_UHasselt

Eerste stedelijke cohouseproject in Sint-Lambrechts-Herk

De stad Hasselt erkent de voordelen van gemeenschappelijk wonen en stelt de gronden van het voormalig schooltje in de Vorststraat ter beschikking voor een eerste stedelijke cohousingproject. De totale oppervlakte van de projectsite bedraagt 78are en bestaat uit een lokaal parkeerterrein, de school met haar speelplaats, bijgebouwen en het weiland ernaast.

Omdat in elk bouwproject de kostprijs van de grond zwaar doorweegt in het budget, heeft het stadsbestuur beslist om de grond in erfpacht beschikbaar te stellen aan de kandidaten en dit voor een periode van 99 jaar. Dat betekent dat de kostprijs gespreid in de tijd betaald wordt aan een erfpachtvergoeding van 1%.

De laureaat: cohousinggroep Moos°Herk

Cohousing Moos°Herk koos in februari van dit jaar ECTV als architectengroep. Dat was een schot in de roos! Momenteel staat de groep klaar om het ontwerp te verfijnen en de verschillende wooneenheden te bepalen. Ook de landschapsarchitect gaat van start om te fijne grenzen tussen het private en collectief te tekenen. Hierbij gaat heel veel aandacht naar groen en het creëren van plekken voor spontane ontmoetingen. Dat kan bij de brievenbussen, onder een boom of in de grote gedeelde tuin zijn. Uitermate boeiend, dat moet niet meer gezegd worden. Heb je interesse om bewoner te worden in het eerste échte cohousing project van Hasselt, kom dan eens luisteren tijdens een van onze info-café momenten. Wie weet zit je binnenkort mee aan de ontwerptafel! Meer info vind je terug op de website https://www.cohousinghasselt.com/ of mail naar annelies@wooncoop.be"

Wil je graag andere cohousingprojecten gaan bezoeken?
Neem dan zeker een kijkje op: https://www.samenhuizen.be/samenhuizendag

 

Contact