Hasselt voor de derde keer sociaalste gemeente van Vlaanderen

wo, 31/01/2024

Na 2019 en 2022 verkoos het vrijwilligersplatform Give A Day voor de derde keer Hasselt tot sociaalste gemeente van Vlaanderen. De hulp die Hasselaren boden, had in 2023 een maatschappelijke waarde van meer dan 94 miljoen euro. Dat is gigantisch! Een dikke proficiat aan de vele vrijwilligers die onze stad rijk is. Dit is prachtig nieuws waarmee ons vooruitstrevend vrijwilligersbeleid opnieuw beloond wordt. 

52721344743_20ace6504f_b.jpg
Deel deze pagina:

We weten natuurlijk al langer dat Hasselt een warme stad is. Dat hebben we de afgelopen jaren in overvloed bewezen. Het vrijwilligersplatform ‘Hasselt Helpt’ dat in het leven werd geroepen tijdens de coronacrisis en daarna efficiënt werd toegepast bij de Oekraïnecrisis, kreeg door het grote succes zelfs een permanent karakter. Hasselaren zijn duidelijk warme mensen!

Vrijwilligersbeleid

In Hasselt zijn er bijna 700 organisaties die met vrijwilligers werken. De stad speelt een voortrekkersrol op vlak van haar intern vrijwilligersbeleid met onder meer Lydia Heyligen als full-time vrijwilligerscoördinator. Andere stadsbesturen komen kijken naar de aanpak om eruit te leren. Nu krijgen we opnieuw erkenning door voor de derde keer al – en het tweede jaar op rij - als meest sociale gemeente van Vlaanderen te worden uitgeroepen. Dat doet deugd en sterkt ons om door te gaan op de ingeslagen weg. Maar in de eerste plaats is dit een dikke pluim voor de vele vrijwilligers die zich dagelijks belangeloos inzetten voor een goede zaak.

Waardering

Onze vrijwilligers worden dan ook erg gewaardeerd. Zo organiseren we jaarlijks een ‘Feest van de Vrijwilliger’ en een ‘Ontbijt voor de Vrijwilliger’. Dit jaar komt daar nog eens een ‘Beurs voor de Vrijwilliger’ bij. We willen immers nog meer de tijdelijke vrijwilligers aanspreken. Mensen die wel eens willen helpen maar misschien wat schrikken van een blijvend engagement. En zo zijn we voortdurend op zoek naar nieuwe invalshoeken om de functie van vrijwilliger aantrekkelijk te houden.

Kom meer te weten

Wil je meer info over het vrijwilligerswerk?

Klik verder naar Hasselt Helpt