Katten

Wat met zwerfkatten?

De opvang van dakloze dieren is een belangrijke opdracht die stad Hasselt zich ter harte neemt. Met het gemeentelijk zwerfkattenplan ijveren we de eventuele overlast door zwerfkatten aan te pakken, en dit op een diervriendelijke manier.

Hoe gaan we tewerk?

  • Wanneer we een melding van zwerfkatten via hasselt.be/melding ontvangen, komen onze diensten ter plaatse om de situatie in te schatten.
  • Als het om een zwerfkat gaat, vangen we deze met een aangepaste kooi en brengen we het naar het dierenasiel in Genk.
  • Na een medische check-up steriliseert de dierenarts de zwerfkat. Een zwerfkat kan twee tot drie maal per jaar jongen krijgen. 
  • Dankzij een perforatie in het oor is het duidelijk dat de zwerfkat behandeld is en klaar om terug te plaatsen op de locatie van vangst.

Wanneer het asiel vaststelt dat het om een melding van een tamme kat gaat, kunnen de kosten voor vervoer, behandeling en verblijf verhaald worden op de eigenaar van de kat. Het steriliseren of castreren van zwerfkatten neem het stadsbestuur op zich. Het steriliseren of castreren van tamme katten is de taak van de eigenaar van het dier.

Meld de aanwezigheid van zwerfkatten via hasselt.be/melding

Is sterilisatie, castratie en chippen van katten verplicht?

Ja. Alle katten en kittens moeten gecastreerd/gesteriliseerd worden voor ze 5 maanden oud zijn en/of voor verkoop of adoptie. Dit geldt ook voor katten en kittens die gratis weggegeven worden. Uitzonderingen hierop zijn katten die naar een erkende fokker (met HK-nummer) gaan of die voor het buitenland bestemd zijn. Meer info

Mag kattenbakvulling in de GFT-bak?

Neen! Kattenbakvulling bestaat meestal uit minerale stoffen en deze composteren niet. Sommige soorten kattenbakvulling zijn wel composteerbaar maar dan nog is het niet aan te raden uitwerpselen van vleeseters zoals katten bij het te composteren afval te gooien omdat ze vaak geurhinder veroor-zaken, ongedierte aantrekken, ziektekiemen die ook bij zeer hoge temperaturen niet afsterven (zoals Toxoplasmose) of synthetische stoffen (medicatie) kunnen bevatten. Kattenbakvulling hoort in de grijze zak bij het restafval.

Dierenstrooibos

Moest je afscheid nemen van jouw kat en wil je hem een serene laatste rustplaats geven? Dan kan je jouw dier na crematie uitstrooien in het dierenstrooibos in Kiewit.

Leer meer over ons dierenstrooibos

Hulpverlening aan (huisdieren van) personen in nood

‘Baas&Beest’ organiseert noodopvang voor dieren. Kan je tijdelijk niet voor je dier zorgen en geen pensionopvang betalen? Neem dan contact met hen op. ‘Baas&Beest’ gaat dan op zoek naar een oplossing bij jouw thuis, gastgezinnen of een pension in de buurt.

Leer meer over dit initiatief

Melden van dierenverwaarlozing

Bij de politie Limburg Regio Hoofdstad houdt één inspecteur zich voltijds bezig met het welzijn van dieren. Heb je gegronde aanwijzingen dat een dier verwaarloosd of mishandeld wordt? Meld dit dan. Je kan er ook terecht met vragen over dierenwelzijn.

Dierenpolitie Hasselt
Mobiel: 0494 51 63 93
E-mail: pz.lrh.dieren@police.belgium.eu
Voor dringende dieren-problemen bel je naar 101.

Opvang van katten tegen betaling

Vang je geregeld katten op voor een beperkte tijd en tegen vergoeding? Dan moet je erkend zijn als pensionhouder door de dienst Dierenwelzijn Vlaanderen. Ook opvang zonder overnachting wordt beschouwd als een pensionactiviteit en is dus erkenningsplichtig.

Vraag je erkenning aan 

Raadpleeg de lijst met erkende pensions

Contact