Gevoel creëren van geborgenheid en nabijheid bij personen met dementie

di, 25/01/2022

In onze de-MENS-ie vriendelijke visie van HOGEVIJF op LEVEN, WONEN en ZORG van personen met dementie dragen we de kernwaarden “afgestemde zorg en autonomie in geborgenheid” hoog in het vaandel.  

Gehaakte hand
Deel deze pagina:

Als multidisciplinaire medewerkers, doen we dagdagelijks ons uiterste best om hiermee steeds flexibel om te gaan en op elkaar af te stemmen. Rekening houdend met de noden en behoeftes van de bewoner en mantelzorgers op dat moment.

Bewoners met dementie in een verder gevorderd stadium van de ziekte zijn meer ingesteld op lichaamstaal en hebben meer nood aan lichamelijk contact om zich veilig en geborgen te voelen. Bij momenten van onrust zijn medewerkers er 100% van overtuigd dat eventjes lichamelijk contact maken, door zijn of haar hand vast te houden de rust weer voor een poosje doet wederkeren. 

De medewerkers van HOGEVIJF willen dit klein en eenvoudig gebaar met alle plezier in de praktijk waarmaken maar hun aandacht en zorg moeten ze dagdagelijks gericht verdelen over meerdere bewoners in hun leefgroep. Maar omwille van de meerdere opeenvolgende coronagolven was er duidelijk behoefte aan een alternatief in deze afgelopen drukke en vreemde maanden.

Creatieve verpleegkundige HOGEVIJF medewerkster, Elsy Chasseur, liet zich inspireren en kwam letterlijk aandragen met een “gehaakte helpende hand”. Vijf zachte vingers om vast te nemen en een onderarm met mouw om te strelen. Het was en blijft mooi en hartverwarmend om te zien dat bewoners hun innerlijke onrust hierdoor wat kunnen laten verdwijnen.

Ontdek het volledige zorgaanbod