Buurtcoach van het LDC trekt de wijken in

vr, 17/02/2023

Kaat Bernaerts is buurtcoach voor de wijken Banneux en Katarina. Ze werkt in de lokale dienstencentra, maar trekt ook vaak de straat op en doet huisbezoeken. Haar doel? Meer zorgzaamheid en minder eenzaamheid in de wijken, door ouderen te verbinden met het lokaal dienstencentrum (LDC).

buurtcoach kaat bernaerts
Deel deze pagina:

“Ik ga van deur tot deur, want ik wil het aanspreekpunt zijn van de bewoners en hen informeren of doorverwijzen naar de hulp die ze nodig hebben. Elke buurtbewoner kan bij mij terecht, maar in de praktijk richt ik me vooral tot ouderen, kwetsbare Hasselaren en mensen met zorgvragen. Mensen die ongerust zijn over een buur, kunnen mij ook altijd aanspreken.”

“Ik verbind de buurt met de lokale dienstencentra”

Gezellige momenten samen

“Vaak merk ik dat er een verkeerd beeld leeft over de lokale dienstencentra. ‘Da’s voor oude mensen’, hoor ik dan. Maar het gaat hier boven alles over een gezellige dagbesteding. Samen leren, bewegen, spellen spelen of eten, in fijn gezelschap. Sommige mensen wíllen wel komen, maar durven niet goed. Omdat ze wat minder mobiel zijn bijvoorbeeld, of omdat ze bang zijn dat ze niemand zullen kennen. Daarom begeleiden we mensen de eerste keer heel goed. We helpen hen om contact te leggen met anderen. Laat dat dus zeker geen reden zijn om weg te blijven!”

Wisselwerking met partnerorganisaties en buurtbewoners

“In alles wat we doen, werken we samen. Met de bestaande organisaties en de wijkwerking en natuurlijk met de buurtbewoners zelf. Onmisbaar daarbij zijn onze vrijwilligers. Vaak creëren we een aanbod op basis van de noden die we opmerken in de buurt, en dan zoeken we vrijwilligers of partnerorganisaties om mee te helpen. Maar soms komen enthousiaste vrijwilligers of organisaties ook gewoon naar ons met een idee voor lessen of een initiatief dat ze zelf op poten willen zetten. Ik denk dan met plezier mee.”

“Kortom, een mooie wisselwerking. Zo klopten Marij en Ghislain onlangs bij mij aan met het voorstel om samen mensen thuis te gaan bezoeken en hen te vertellen over onze maaltijden en activiteiten. Met resultaat, want die persoonlijke aanpak heeft al heel wat nieuwe mensen tot bij ons gebracht. Zo activeren we samen de buurt!”

Een babbeltje slaan met kaat?

Dat kan elke dinsdag tussen 9 en 11 uur in het lokaal dienstencentrum op campus Banneux en elke donderdag tussen 9 en 11 uur op campus Stadspark. Voor al je vragen rond het aanbod van de dienstencentra kun je dan bij haar terecht. 

“Ik leerde Kaat kennen terwijl ik vrijwilligerswerk deed in het lokaal dienstencentrum op campus Banneux. Zij is er om mensen uit de wijk naar hier te krijgen, maar ook om ze te ondersteunen bij hun vragen. Het is altijd leuk als ik haar in de wijk zie rondwandelen om haar ronde te doen. Spreek haar gerust eens aan!” 

- Marij, bewoner Banneuxwijk