Bijleren over dementie

vr, 17/02/2023

Verpleegkundige Mariëlla heeft een naaste met dementie. Samen met een familielid biedt ze mantelzorg. Praten over de aandoening gebeurt in haar omgeving weinig. Het onderwerp lijkt zelfs wat taboe. Mariëlla heeft dan ook heel veel aan het Praatcafé Dementie en de cursus die ze volgde via Hogevijf.

Mariëlla
Deel deze pagina:

“Hoewel ik als verpleegkundige niet werk met mensen met dementie, wist ik al vrij veel over de aandoening. Ik ben het ook gewend om met hulpbehoevenden om te gaan. Dat helpt als je op een zeker moment mantelzorger wordt. Maar natuurlijk is het anders als het gaat om een naaste. Dementie is bovendien iets bijzonders. Eigenlijk ben je voortdurend afscheid aan het nemen van iemand die er nog is. Je wilt nog heel veel delen met elkaar, maar het lukt gewoon niet meer …”

Ervaringen delen

“Een tijdje geleden heb ik de cursus ‘Dementie en nU’ gevolgd. Ik kreeg er heel wat handvaten en leerde ook uit de verhalen van anderen. Je zit er tussen lotgenoten. Wat er gezegd wordt, blijft binnen de groep, dus iedereen kan er zich kwetsbaar opstellen en zeggen waarmee hij zit. Dat vond ik heel waardevol. Ik haalde er kracht uit.” 

“Je kunt het niet elke dag even goed doen. Dat wist ik wel, maar toch hielp het om het nog eens te horen van een expert tijdens een Praatcafé Dementie.” 

Draagkracht, draaglast

“Naar het Praatcafé Dementie ga ik al een tijdje. Er komt telkens een expert langs die dieper ingaat op een bepaald onderwerp. Zelf vond ik de sessie over draagkracht en draaglast heel boeiend.

Wat daar gezegd werd, heeft me echt doen stilstaan. Ergens weet je natuurlijk wel dat het niet altijd even goed kan gaan. De expert vertelde dat dat heel normaal is en dat het niet betekent dat je het niet goed doet.”

Grenzen bewaken

“Mantelzorg voor een naaste met dementie vraagt om heel veel geduld. Bovendien is het moeilijk om je grenzen te bewaken, omdat het gaat over iemand die je graag ziet. Ik help waar ik kan en in de mate dat mijn hulp wordt toegelaten. Want ook dat is niet altijd vanzelfsprekend. Maar elke dag blijf ik proberen om het beste te doen.”

Praatcafé Dementie

Praatcafé Dementie is een regelmatig georganiseerde infoavond waarop een deskundige een bepaald aspect van dementie toelicht en je vragen kunt stellen. Achteraf kun je praten met lotgenoten, als je dat wenst.

Meer weten over Praatcafé Dementie