Drinkwaterfonteinen

DORST ? ...
Drink helder water aan de waterfonteinen !

drinkwaterfonteintje wandmodelHasselt ontvangt zijn bezoekers en toeristen met open armen. De toeristische mogelijkheden zijn talrijk en de ‘shoppers' komen niets tekort in de stad. Zelfs de sportievelingen kunnen niet klagen, want voor hen zijn er diverse sporthallen, zwembaden en sportterreinen, met daarbovenop een hele rits aan sportevenementen. De schoolgaande bevolking heeft een grote keuze in studiemogelijkheden en voor ontspanning weet je niet waar eerst kijken. Als je gasten ontvangt, bied je hen ook een drankje aan.

 

Alhoewel Hasselt een echte terrasjesstad geworden is, zijn er toch tal van locaties waar de toegang tot fris drinkwater moeilijker ligt. Bovendien wil het stadsbestuur het afval van wegwerpflesjes, blikjes en drankkartonnetjes beperken.


Jaarlijks wordt door de stedelijke reinigingsdienst tonnen en tonnen wegwerpmateriaal opgeruimd, ingezameld en afgevoerd naar de verbrandingsoven. Dit kost niet alleen veel geld, maar vormt ook een belasting op het milieu : enerzijds energie voor de aanmaak van wegwerpverpakkingen, anderzijds uitstoot van vervuilende gassen van voertuigen voor het transport en de verbrandingsoven voor de verwijdering van dit soort afval. Verdeelsystemen die gebruik maken van kraantjeswater vermijden dit afval en het transport.

 

Drinkwaterfonteintjes

Heb jij al eens water gedronken van een waterfontein? Als je dorst hebt, is het op veel plaatsen namelijk niet vanzelfsprekend om met een glas of beker naar de kraan te lopen. De ideale oplossing: een drinkwaterfontein. Drinkwaterfonteintjes die aangesloten worden op de waterleiding en het water niet koelen behoren tot de groep van meest milieuvriendelijke dorstlessers. Elke dag wordt zuiver drinkwater zonder verpakking ter plaatse geleverd; je hebt geen last van verpakkingsafval en je hoeft niet met flessen te zeulen! Bovendien is kraantjeswater een gezonde en lekkere dorstlesser. Makkelijk in gebruik, een aantrekkelijk en modern design en iedereen kan steeds genieten van heerlijk drinkwater.

 

kind drinkt van drinkwaterfonteinLogisch toch dat Hasselt deelneemt aan het project « Drinkwaterfonteinen » van de provincie Limburg, ism OVAM en de watermaatschappijen. 25 Hasseltse scholen bestelden via dit project 61 toestellen. Dit brengt het totaal aantal drinkfonteinen in de scholen van Hasselt op 97 toestellen. De jeugd kent het fenomeen al enkele jaren, waarom het niet uitbreiden tot alle bezoekers van de stedelijke accomodaties ?

 

In de 8 locaties van de buitenschoolse opvang, de 4 fusiegemeentehuizen, 8 sportgebouwen en -terreinen, de bibliotheek Kuringen en het stedelijk archief, het modemuseum, in 5 parken en op 9 pleintjes in de binnenstad, het golfterrein en de Herkenrodeabdij zullen nog eens 57 waterfonteinen bij geïnstalleerd worden.

 

De drinkwaterfonteinen in parken en op pleintjes worden buiten geplaatst.

 

Parken

 • Natuurcentrum Kiewit
 • Kapermolenpark
 • Japanse tuin
 • St.Michielsdomein
 • Stedelijk park Cultureel centrum
 • Park Prinsenhof Kuringen
 • Golfterrein
 • Herkenrodeabdij Kuringen


Pleintjes

 • Vismarkt aan de kathedraal
 • Kanaalkom
 • Leopoldplein
 • Kolonel Dusartplein
 • Twee Torenwijk
 • Grote Markt
 • Groenplein
 • Molenpoortplein

 

Leidingwater is perfect drinkbaar.

Consumentenorganisaties argumenteren reeds jarenlang dat water van de kraan overal in Vlaanderen drinkbaar is. Het is vooral door de agressieve marketing van verkopers van flessenwater, dat we de kwaliteit van ons water wantrouwen. Nochtans moet leidingwater aan 61 wettelijke parameters voldoen. Het wordt streng gecontroleerd door de verdeelmaatschappijen en door laboratoria die werken in opdracht van de overheid. De controle is even streng als bij dranken in de handel. Twijfelt u nog? De resultaten van die tests kan u bij de drinkwatermaatschappij opvragen.

 

Drinkwaterfonteinen zijn hygiënisch.

De drankfonteintjes zijn voorzien van een afschermkap. Dankzij dat kapje kunnen mensen met hun mond niet aan het spuitkraantje. Dat moet om hygiënische redenen vermeden worden.


Kraantjes aan wasbakken, die nu soms ongewenst als drinkfontein dienen, zijn een stuk minder hygiënisch : ze beschikken namelijk niet over zo'n afschermkap. In dat opzicht is het zelfs wenselijk drinkwaterfonteintjes in huis te halen. Zo wordt vermeden dat men gaat drinken van andere kraantjes.

 

Vocht en vrieskou.

Het metaal in de omkasting van de fonteinen is roestvrij staal, zodat de toestellen niet gaan roesten onder invloed van regen en vocht.
Wanneer de fonteinen buiten staan, moet in de winter het water worden afgesloten. Een fontein die in open lucht of in een niet-vorstvrije ruimte geïnstalleerd wordt, kan door de vrieskou beschadigd worden. Voornamelijk het drukregelpatroon dat zich achter de bedieningsknop bevindt, is vorstgevoelig.

 

Gebruik

Onderhoudskosten zijn er niet aan een drinkfonteintje. Wat de kosten van het drinkwater betreft is de rekening snel gemaakt: leidingwater is 500 tot 600 keer goedkoper dan flessenwater !

 

Info

http://www.milieukoopwijzer.be/

 


Kalender

mei 2015

MDWDVZZ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

StadsTV