Egeltjes op weg naar huis helpen met tips van onze stadsbioloog

wo, 31/08/2022

Wist je dat egels zich in september al voorbereiden op de winter? Dan zoeken ze naar een geschikt plekje voor hun winterslaap. Vaak een hachelijke onderneming, want sommige tuinen zijn zo stevig omheind dat onze stekelige vrienden het noorden kwijtraken. Onze stadsbioloog geeft je tips hoe jij kan helpen.

jaar-van-de-egel.jpg
Deel deze pagina:

Als je een egel tegenkomt, gebeurt dat meestal ‘s avonds. Overdag slapen ze namelijk in nesten, vaak onder een bergje bladeren, een takkenhoop, boomstronken of een composthoop. Voor je je  riek in een bladerhoop ploft, controleer je die dus best eventjes! Tussen mei en oktober kan er zich zelfs een moederegel met jong in verschuilen. De geliefde stekelbolletjes worden helaas steeds zeldzamer in onze tuinen. Onder meer door een ziekte die woedt onder de populatie is het aantal egels de afgelopen tien jaar gehalveerd. 

Tip 1: 'wilde’ hoekjes

Wil je je tuin graag wat egelvriendelijker maken? Gebruik dan geen bestrijdingsmiddelen in je tuin. Als je onkruid bestrijdt, kan je het beter voorkomen door de bodem te bedekken met houtsnippers of compost. Zo komen er ook geen schadelijke stoffen terecht op insecten of op de planten die de insecten eten. Want die insecten zijn net voedsel voor de egel. Gebruik bijvoorbeeld nooit slakkenkorrels, want een slak is net het favoriete hapje van de egel. Zorg voor voldoende ‘wilde’ hoekjes en beschutting in de vorm van houtstapels of een egelhuisje. En zet een schoteltje met drinkwater, want ook egels krijgen bij zo’n warm weer dorst. 

Tip 2: egelpoortje

Ook als hij zich helemaal thuis voelt in zijn nieuwe woonplaats, rust de egel niet op zijn lauweren. Er moet ook gegeten worden! Elke nacht legt de egel hiervoor wel een paar kilometer af. Best indrukwekkend én gevaarlijk voor zo’n klein diertje. Want het onheil loert overal in de vorm van honden, katten en auto’s. Meestal doorkruist de egel de buurt via hagen en houtkanten. Dichte omheiningen vormen een ondoordringbare barrière. Om ervoor te zorgen dat hij hierdoor zo min mogelijk de straat op moet, kun je een egelpoortje — ook wel ‘egelwegel’ genoemd — plaatsen in je omheining. Zo kan hij tijdens zijn zoektocht rechtstreeks van de ene tuin de andere inlopen. Zo’n poortje meet 15 x 15 cm en kost amper 8 euro. Een kleine moeite, maar een wereld van verschil voor onze kleine vriend!